Monday, 4 January 2016

tips resdung

bismillah 
assalamualaikum dan hai. 

Image result for bersin
credit

nak kongsikan tips resdung bagi penderita resdung sekalian. mcam ni ceritanya (intro dulu). dulu resdung aku teruk sangat kot. pening kepala. gatal2 muka. bersin2. paling teruk sekali sampai  sesak nafas masa tido *kene ada kondisi yang betul utk bernafas dengan baik. hidung tersumbat. nafas pon kene bukak mulut. seksa jugak woi. nak cakap seksa tu, orang yang resdung teruk fahamlah. pgai2 bersin cm hape. memandu/study dll pun terganggu sebab asyik bersin berpuluh kali. pantang debu sikit, pantang aircond.

ade jugak berubat. macam2 cara. asap2, cara serbuk. cara sendirian berhad. cara buang sinus. buang ulat resdung. letak daun apendetah kat muka. cara mcm2 lagilah. duit keluar pun lajuuu je, tapi xbaik2 jugak. 

at the end, alhamdulillah, aku dah dapat balik nikmat menghidu. bersyukur rasanya dapat menghidu. nikmat rasa makanan dengan baik. nikmat bernafas dengan sempurna. alhamdulillah. 

apa aku buat? 
tiap kali hidung tersumbat *time tersumbat je, aku masukkan putik kapas dalam hidung. masukkan, dalam-dalam sampai hujung putik kapas tu. memang sakit sikit. tapi slow2 la, boleh je sebab hidung kita ada rongga. yang jadi resdung tu sebab rongga tersumbat. sinus xboleh keluar. so kita kene bantu diri sendiri supaya rongga dalam hidung tu xtersumbat. 

Image result for bersin
credit

mase masukkan putik kapas tu, kau akan rasa nak bersin2. rasa nak ludah. rasa mcm gatal sangat hidung. tapi kejap je. ko sedia la bekas untuk segala hingus sinus bagai tu siap tisu2 sekali, putik kapas sedia lebih. layankan je hidung ko sampai lega. sakit sikit tapi teruskan je setiap kali hidung tersumbat atau rasa teruk sangat hidung ko. xkan nak hembus hingus je paksa2, takut tanggal pulak hidung ko nanti.

hahahha.. tu je tips aku. sekarang hidung aku dah boleh berfungsi dengan normal. aku pun dan menjadi lebih cantik dan menawan. demikianlah tadi tips resung. sekian. 

*yang mengasihani anda penderita resdung sekalian. 
*semuanya dengan izin Allah. doa dlu. 

No comments:

Post a Comment