Sunday, 10 January 2016

aku dalam hidayahcentreee bp

menulis itu terapi. so aku kene menulis. kene.

ok beb. assalamualaikum dan hai. harini nak bercakap tentang pengalaman aku dalam hcbp. 
first of all. honestlyy jarang aku nak menangis2 utk manusia ni. *paling2 teringat pun, menangis dalam mimpi. tapi utk hcbp pehh. tompah air mata beb. cam nak berpisah selamanya je perasaan sedih ttu. tapi we never know kann. dah sampai masa utk aku belajar kat tempat lain pulak. tapi hello, idokle teman menangis depan ahli yang lain malu waeh. 

ape2pun, pengajaran paling besar aku sepanjang berkecimpung dalam hcbp adalah. 

1) aku belajar tentang kehidupan. cantik percaturan tuhan. dulu aku anti kot bekerja dengan lelaki. keje kat daurah pun stress macam apa mengadap lelaki sepaanjang masa *nipu no sepanjang masa. tapi keje dalam hcbp, aku kene belajar mengenepikan emosi, belajar jadi profesional*sikit la, belajar untuk mentajmik, belajar berinteraksi, belajar approach stranger dan ape-apelah, yang nak xnak, kene bekerja dengan lelaki. demi dakwah, xboleh lari, xboleh mengamuk raikan tantrum xtentu pasal. dan ya, ia bantu mengubah aku. walaupun  awal2 dulu asyik menggila. 

2) belajar dalam organisasi. keje dalam organisasi adalah kerja dengan manusia. yangmacam2 ragam dan kita xboleh harapkan semua smooth dan baik belaka. x. mesti ada hujan panas di mana2. dengan peranggai teammate yang kadang2 baik dan menggembirakan tapi kadang2 lain pulak rasa macam nak pukul semua sekali. eh. boleh je aku nak blah/putus hubungan. tapi x beb, demi dakwahyang bilamana dah dimulakan, harus diakhirkan, maka aku belajar macam-macam tentang kemanusiaan. tentang pengurusan.*berurusan dengan jiwa manusia kan. kadang orang menyakitkan hati kita. kadang kita menyakitkan hati org dan kita buat mcm xde papeberlaku hahaha. kita yang susun, kita yang bentuk, dan kita yang paling mampu utk jadikan ia seeronok. 

3) semua orangg boleh menyumbang utk dakwah. xkira teruk/hina macam mana pun. buktinya, aku daah join. anda bila lagi? hihiu. aku sangat menggalakkan kalau korang berminat melibatkan diri dalam hc. jadi ahli lagi bagus !

anyway. sory salah silap. gila xsedih. tqvm utk semuanya. i appreciate it so much! nah ni aku share gambar2 =)
cepatlah hnto semua lauk, lapar dah ni

nasi xsampai lagi. ada yang sedang bertarung dengan diri utk tidak berubah menjadi monster *hakim. 

maigodd-orang mersing datang kot.

wajah2 penggerak hcbp+ sukarelawan pehhh fuyoo.

*saya nak jadi mc! -kata meera
3 orang hebad . ko kerja dengan diorangbaru ko tahu betapa mengkagumkannye diorang
*siapa nak tempah catering, call saya ! (kata bro awi sambil ketawa bangga )

yeh dapat sijil. hashtag nanas.
'you are fired !'

2dari kanan-alumni dan bakal alumni yan cantik.
3 tngah-orang kuat hcbp.
2 kiri-bakal ahli baru
paling kiri-pemantau. 

tiada dalam gambar-alumni kakdayang, AwinEwin dll

tolong angkat ibu jari masing2. 
'tak naakkkkk' -syuk rebel

 okdah tu saje. assalamualaikum =)

Monday, 4 January 2016

tips resdung

bismillah 
assalamualaikum dan hai. 

Image result for bersin
credit

nak kongsikan tips resdung bagi penderita resdung sekalian. mcam ni ceritanya (intro dulu). dulu resdung aku teruk sangat kot. pening kepala. gatal2 muka. bersin2. paling teruk sekali sampai  sesak nafas masa tido *kene ada kondisi yang betul utk bernafas dengan baik. hidung tersumbat. nafas pon kene bukak mulut. seksa jugak woi. nak cakap seksa tu, orang yang resdung teruk fahamlah. pgai2 bersin cm hape. memandu/study dll pun terganggu sebab asyik bersin berpuluh kali. pantang debu sikit, pantang aircond.

ade jugak berubat. macam2 cara. asap2, cara serbuk. cara sendirian berhad. cara buang sinus. buang ulat resdung. letak daun apendetah kat muka. cara mcm2 lagilah. duit keluar pun lajuuu je, tapi xbaik2 jugak. 

at the end, alhamdulillah, aku dah dapat balik nikmat menghidu. bersyukur rasanya dapat menghidu. nikmat rasa makanan dengan baik. nikmat bernafas dengan sempurna. alhamdulillah. 

apa aku buat? 
tiap kali hidung tersumbat *time tersumbat je, aku masukkan putik kapas dalam hidung. masukkan, dalam-dalam sampai hujung putik kapas tu. memang sakit sikit. tapi slow2 la, boleh je sebab hidung kita ada rongga. yang jadi resdung tu sebab rongga tersumbat. sinus xboleh keluar. so kita kene bantu diri sendiri supaya rongga dalam hidung tu xtersumbat. 

Image result for bersin
credit

mase masukkan putik kapas tu, kau akan rasa nak bersin2. rasa nak ludah. rasa mcm gatal sangat hidung. tapi kejap je. ko sedia la bekas untuk segala hingus sinus bagai tu siap tisu2 sekali, putik kapas sedia lebih. layankan je hidung ko sampai lega. sakit sikit tapi teruskan je setiap kali hidung tersumbat atau rasa teruk sangat hidung ko. xkan nak hembus hingus je paksa2, takut tanggal pulak hidung ko nanti.

hahahha.. tu je tips aku. sekarang hidung aku dah boleh berfungsi dengan normal. aku pun dan menjadi lebih cantik dan menawan. demikianlah tadi tips resung. sekian. 

*yang mengasihani anda penderita resdung sekalian. 
*semuanya dengan izin Allah. doa dlu.