Friday, 21 August 2015

vaksin

bebudak kecik, diberi vaksin supaya ada imun dengan panyakit2. so that sistem tubuh dia, cell darahputih dia boleh detect dan protect sistem tubuh bila kene penyakit tu sebenar. (betul ke, sorry doktor kalau salah betulkan). 

semalam kelas bincang kursus guru dan cabaran semasa, tajuk stress. bagaimana atasi stress. bila orang dah biasa berhadapan dengan kerja yang banyak, lama2 dia boleh adapt dan urus tanpa segelumit stress, berbanding orang yang hidup selesa tetiba diberi banyak tugas dan tanggungjawab. ala-ala alah bisa tegal biasa (cam vaksin camtu kot). so orang yang dah biasa pikul banyak tanggungjawab, lebih matang dalam mengurus tugas. 

perbincangan kritikal berkaitan hal agama dll jugak boleh menjadi vaksin. orang yang biasa ikut sjaa, bila tiba2 diprovok dengan isu pegangan, boleh menjadi ragu dengan pegangan sendiri. ataupun, boleh menjadi emosi bila xdapat menjawab provokasi/soalan yang diajukan. tapi orang yang berfikir kritikal berkenaan hal pegangan dan cara hidup, atau terbiasa hidup dalam kepelbagaian pegangan tapi masih utuh berpergang dengan ajaran agama sendiri, bila ditanya/diprovok dengan soalan, dia ada jawapan bahkan dia jelas dengan setiap pilihan dan tindakan dia dalam menyembah tuhan. pon dikira vaksin la kan. 

bole ke bole ke?

just a lil silly opinion. 
kbai assalamualaikum. 

Tuesday, 11 August 2015

penghargaan dan kegembiraan gituh,

Assalamualaikum dan haiiiii.
credit.
Macam ni ceritanya, ada tiga kegembiraan untuk satu hari, Jadi arakian itu aku akan share harapan keinsafan doa dan ape2 ajelahhh mudah2an bermanfaat. Harap sama2 aminkan.


First of all, sorang demi seorang menerima hidayah Islam. Lalu kita bagaimana?adakah meningkat tahap iman dan kefahaman kita? Dan yup, Bukan tugas kita mengislamkan orang, tapi tugas kita adalah berkongsi keindahan dan menjelaskan apa itu islam, orang nak ke xnak, itu pilihan dia. 


Second, mudah2an Allah kuatkan hati anda dan aku yang terlibat dengan usrah supaya istiqamah dan bermujahadah memberi komitmen dalam tarbiyah (dirisendiri) khususnya sehingga akhir hayat huaaa :’)


Third, Mudah2an penerima saguhati (org2 yang kehilangan laptop dan barang2 lain dalam tragedy pecah rumahbeberapa bulan lepas) menjadi lbih bersyukur beriman dan bertaqwa kepada Allah dan menggunakan hadiah ini ke jalan yg diredhai camtuha. Mudah2an semua penyumbang dan seisi keluarga sentiasa diberkati Allah, dimurahkan rezeki, ditetapkan iman, dipermudahkan urusan donia dan akhirat dan mudah2an dianugerahkan syorgaaa. Amin :’)


Alhamdulillah wasyukurilah. Jazakumullah semuanya. Wassalam.