Friday, 28 November 2014

waswaswas

was-was. 

banyak bende beb syaitannirrajim osahakan bagi menjadikan kite was2. 
ade beberapa kes aku jumpe orang was-was dengan Allah, islam, alquran dll.

seseorang yang dalam hati timbul persoalan/keraguan, hati dia akan meronta2 nak dapatkan jawapan. aku fikir bila dia bertanya/berusaha dapatkan kebenaran lagi bagus dari dia ikut tanpa faham. dalam hal macam ni, jawapan seperti 

1. jangan fikir macam tu.. xelok
2. berdosa meragui tuhan
3. fikir macam ni boleh jatuh murtad. jangan syirik, jangan nafikan tuhan


adalah jawapan yang sangat xboleh diterima. kenapa harus jadikan golongan ni hidup dalam perasaan berdosa. adakah orang seperti ini tidak ada akal untuk memilih kesyirikan berbanding kebenaran?

aku tidak fikir begitu. aku fikir orang sebegini adalah orang yang hebat. orang yang berfikir. orang yang tidak hanya mengikut.
big question mark

dalam masa yang sama, aku terfikir2. betapa hebatnya allah menurunkan suatu surah dalam alquran yang diberi nama surah manusia(surah annas) yang di dalamnya menyebut tentang was-was.

surah yang ramai umat islam dah hafal sejak zaman kanak-kanak riang ria lagi. tapi sejauh mana betul2 memahami.. aku sendiri pun masih belum memahami. yang pasti pernah dengar sharing kupasan yang xberapa mendalam pun membuatkan ramai antara kami meleleh air mata dengan tidak semena-mena mengenangkan betapa kami mensia-siakan surah ni.

anyway, kadang2 kita akan dapat jawapan dengan sendiri terhadap apa jua persoalan. jawapan yang tidak mampu kita jelaskan melainkan kita sendiri yang rasa.

ya. aku sendiri pernah meragukan Allah. dan itu tamparan paling hebat dalam hidup aku.

Monday, 17 November 2014

sory dan hekzem.

assalamualaikum. 
have a nice day semua. 
dah terlampau banyak masa aku sia-siakaan. dan banyak jiwa aku hampakan. 

sorry untuk semua pembaca belog aku. terbazirnya masa anda membaca tulisan-tulisan huduhku membuat aku berasa mual dan loya apatah lagi bila membaca sendiri apa yang aku tulis di kala hati tidak duduk di jasad. wahaaa. again, i am sorry. 

aku cuma terjemahkan dan jadi diri aku sendiri dalam penulisan. sebab aku fikir itu lebih baik dari aku buat benda bodoh lain. itulah aku, yang celaru, pesakit ptsd yang diulit kesedihan dan keparahan jiwa. bila aku sihat dan aku baca balik dan ingat balik apa telah aku perbuat, aku sendiri berasa sungguh.. ouch beb. 

oyeah harini aku sungguh positif dan sihat setelah semalam berikhtiar dengan satu perubatan yang aku thiqahi. aku pergi tu pun sebab aku sungguh xmampu kawal diri lagi sampai otak aku meragui tuhan. aku rasa sungguh bihadap berperangai sebegitu. tidak. aku bukan sengaja. itu pemikiran datang-datang yang sungguh aku sungguh sungguh kesali. so far alhamdulillah. sekarang aku sungguh ok dan boleh fokus dan belajar dengan gigih dan sungguh bergaya. 

harini aku akan tersenyum dan tersenyum dan tersenyum semahunya. sebab hidup ini adalah suatu kenikmatan bagi jiwa yang dekat dengan tuhan. kenikmatan walau dalam kesakitan dan keperitan ujian. kenikmatan sebab merasakan manisnya iman dan indahnya hidup bertuhan. indahnya hidup dalam naungan pentadbiran tuhan. dalam redha dengan percaturan tuhan. dalam sepenuh pengabdian dan rasa kehambaan pada tuhan. dalam ketundukan, ilah dan tawakal sepenuhnya pada tuhan. 

okeh, sangat sirius nampaknya tulisan aku ni. 
hahahahahhahaha. 

anyway, yuhuuu youallss. esok i ada exam beb dan i agak nerves sebenarnya. i berazam untuk belajar bersungguh-sungguh dan dapatkan 4.0 flat beb. pahtu nanti i nak bagitahu kat mak abah i dan melihat senyuman yang terukir wahahaaaa apa lagi kegembiraan aku bole berikan kat mak bapak heh. *nak jadi anak solehah dari dulu pun aku la ni jugak.

 okehla nampaknya sampai sini sahaja. i saje je nak dapatkan mood study dengan menulis haaa kan macam tertrigger dan  terserlah sikit kan semangat tu.

ya allah, mudahkanlah urusan kamillya dan hadiahkan dia kecemerlangan dunia akhirat. moga2 kamillya dapat 4.00 dalam exam kali ni ya allah. amin. (
fuyyo korang tolong doakan jugak. suwitnye terharu i *mata berkaca-kaca. thanks youalls.)  

Sunday, 16 November 2014

demi Allahku yang adalah ilahku.

haih.
entah apa semua ni.
aku hilang.

kenapa mesti aku rasa buruk. salah aku kah?

xxx

tolong.
aku dimacam-macamkan.
dia membunuhku!
dia menyeksa aku!
dia main-mainkan aku !
celaru.

xxx

lihat nanti. siapa yang benar-benar rugi.
selagi bersama yang Maha Kuasa,
takkan aku tercela.

xxx

maaf semuanya.
itu cuma di balik aku.
bukan sebenar-benarnya aku.
bantu, bukan tertawakan aku,
macam kau ketawakan yang lain.

xxx

aku terfikir-fikir.
andai satu hari manusia melihat wajah sebenar aku.
aku fikir aku akan seorangan.
selamanya.

xxx


Saturday, 8 November 2014

fear.

assalamualaikum
hai everyone.

just wanting to say that,
i really need help in order to be a good muslimah.
i am truly missing the old me that fear and fully worship to god.
i am.

allahu.
takut akan allah

Thursday, 6 November 2014

this is not the real me. i just wanna write and write and write.

assalam.
catatan pelulis. ketawa dulu. hahaha. agak-agak boleh jadi penulis cerpen x? #bermain emosi.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

semalam merupakan hari yang aku kembali ragu dengan diri aku.
setelah sekiannya yang aku rasa aku kuat dan sihat.

aku tak mampu nak kawal dan aku mula kasihan pada diri sendiri.
akupeluk diri aku dan aku ungkap kasihan dan maaf pada diri sendiri.
aku pjuk diri dengan kata-kata aku sayang kau kmy.
aku pegang kepala yang aku pukul-pukul sebelumnya. maafkan aku kepala.
aku pegang pipi yang aku tampar-tampar tadinya. maafkan aku pipi.
aku peluk diri yang aku sakiti. maafkan aku sosoktubuh.
maafkan aku. aku sayang kau.

aku ingat aku dah sihat.
tapi sakit datang-datang lagi.
aku tak boleh fikir apa-apa lagi.
semalam dengar ceramah kaunseling.
aku tak faham kenapa ia mempengaruhi.
mungkin pemikiran aku tak boleh ingat lagi. langsung.

sekali ingat dan terus menerus ingatan menerjah.
semua masuk dalam kepala otak dan xsemena-mena aku rasa nak maki semua orang.
aku benci. aku takut.
entah. aku tak faham diri aku sendiri.
sakit !!

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

5/11/14. otak aku fikir yang  bukan-bukan lagi. aku stress. kali ni aku berfikir-fikir untuk menyembelih leher orang. aku mula takut dengan diri aku sendiri. doakan aku waras dengan iman. doakan aku tak buat gila.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

5/11/14. noon. aku doa dan doa. tba-tiba ehh. Allah beri khabar paling gembira.
yeah. it's time to change the thinking scop.
i am happy. really happy.
i got another work that i have to settle down here.
yeay, i am not going to think stupid anymore.

thankyou Allah.
is. happywoman. ever.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

smile. and smile wide.
apedehal. Allah ada. =)