Saturday, 20 September 2014

u.

hi.
congratulation. nice job huh.
u made me hate myself.
u made me hate u.
u made me hate the entire world.
hd enough of crying.
i am dying.
already die.

sinar suria *eh.

assalamualaikum hai semua. *tajuk ni erkaitan dah naik cuti dan balik ke ipthio*bukan nama sebenar

memandangkan dah naik cuti*xde kaitan, aku tetiba rasa anak berubah dan bertaubat kepada allah. 
banyak perkara aku kene tukar atau start dari bawah. 

antaranya aku nak lebih jaga ikhtilat dan berperibadi mulia camtuha. 
so fb aku dah tukar, guna yang lama. female friend only. 

nak keluar dari group wassap takut menyukarkan, so aku kurangkan aktif bebual kat group yang da lelaki *gigih kot. 

belog pun xnak banyak bebual dah. aku berazam agar lebih terpancar hikmahdalam penulisan mahupun percakapan. at least bole berusaha kan. asyik citer perasaan sendiri je. entah mana dakwah pun aku konfius. so aku nak tukar belog baru. untuk belog baru tu aku berazam untuk menulis hanya sekiranya aku dah baca at least setengah juz quran dan baca mathurat hari tu. kalau belum aku xnak menaip. 

lagi ape hek. aku berazam untuk berpuasa at least sebula 3 kali.. antara yang paling susah dalam hidup. bismillah. amin. 

pahtu. ape lagi ntah. bahagiakan family bahagiakan family gugu. masa xlama dah. *deep meaning. 
kbabai. 

didik

allah sedang didik aku supaya tidak bergantung harap kepada selain Dia.

ok.
iman sofya.

Thursday, 18 September 2014

boleh tolong selamatkan aku x.
tolong aku. 
tolong. 

Wednesday, 17 September 2014

be normal.

inilah hasilnya.
manusia yang takut akan masa depan. 

inilah hasilnya.
manusia yang tidak mahu memikirkan.

dan
inilah hasilnya.
manusia yang terbelengu dengan cerita lama.
yang memenjarakan.

i am a normal person. 
that's it. 
everything gonna be alright. 
nyte peeps.

Tuesday, 16 September 2014

aku sibuk.

Assalamualaikum dan hai youallas.

Harini aku nak bercakap tentang er adelahhhh ..

Begini ceritanya. mak aku baru berborak2 sambil didengari oleh aku dan adik aku, beliau bercerita tentang member beliau yang tak reti penat ke san dan ke mari, kejap kat sana projek itu kejap kat sini program ini. Peh. Pahtu pegi sinun pulak menghadiri walimah cucu kepada membernya. Fuuyyo. Tak reti penat ke, kata mak aku. aku mengangguk2 sambil menyahut sedikit sebanyak demi membuktikan aku adalah seorang pendengar setia. Camtuha.

Pahtu aku terfikir pasal member aku pulak. Lagi hebat der. tilawah boleh habis sejuz atau lebih sehari. Mathurat pagi petang xtinggal. Dhuha qiam semua buat. Baca buku lagi utk mantapkan kefahaman. Pahtu sempat settle urusan belajar kerja mahupun dakwah. Gila. Weekend  tak pernah free ade je kene bagi talk sana sini. Gila. Kegilaan apa ni?

credit. addahr

Aku nengok keje xettle je. Xstress cam aku huahua. Ya allah. dikurniakan hikmah betul beliau ni.
Ok. Nothing to think more or talk more. Tak lain x bukan dia dikurniakan keberkatan dalam waktu. Padahal masa kita sama. 24 jam sehari semalam.

Camne nak jadikan masa diberkati, terasa lapang dan boleh settle macam macam keje? Camne? Camne? U know da answer beb. xperlu aku bagitau sebab ko lagi hebat beramal. aku cuma ingatkan je kot2 ade yg terlupa. camtuha.

k. selamat beramal.


kisah praktikum

************************************************************

bagi mengawal diri agar menjadi lebih beriman dan berperilaku solehah,
aku membahasakan diri sebagai ostajah kepada murid2.

namun begitu aku dapati murid2 tetap memanggil aku cekgu cekgu cekgu
ada jugak yang panggil  teacher.

suatu hari aku pakai shawl ke sekolah.
dengan tidak semena-mena murid panggil aku ostajah ostajah.

aku pandang dia, dia pandang aku.
dalam hati aku berbicara
siapa ajar kau sarcastic huh'

************************************************************

segala-gala menjadi tiada masalah bilamana aku anggap aku adalah seorang kakak kepada budak sekolah tu *murid aku.

namun semua bertukar menjadi masalah bilamana budak sekolah tu anggap aku sebagai emak.
 yang pengasih. penyayang. lemah. lembut. sopan. santun .

ya. semua bertukar menjadi masalah.
balik sekolah dalam keadaan keliru dan dilema, apa aku sebenarnya.


************************************************************

berkali-kali praktikum menjadikan aku terfikir..

kalau semuanya boleh diubah, kalau i tau beratnya amanah,

i xnak jadik ostajah.

xnak.

uwaaaa TT.TT menangis dengan manjanya sambil lap ingus ala kucik kucik.

************************************************************

teruk sangatke perangai aku.
aku cuma lupa nak bukak hadiah yang murid bagi masa last day.

harini baru bukak. ada hadiah. ada kad.

"cikgu jangan lupakan saya ye" -Sifulanah-

omaigod, yang mana satu ek sebenarnya kamu?
berusaha segigih mungkin untuk ingat balik.
er. er.

************************************************************



sajak x sajak

mimpi. yang buat aku tak henti terfikir-fikir.
entah apa ceritanya.
entah bagaimana caranya.
entah siapa ia.

yang tak hilang dari fikiran.
pada aku. ada lapisan. hijab. yang belum terurai.

apakah?
siapa boleh ku dapatkan penjelasan?
aku mula kabur dengan jalan sendiri.
sebab aku jauh dari rabbi.

o0o0o0o0o0o0oo0oo0oo0o00oo..
jerit macam tarzan sebab dah hilang pedoman.
"hotak kau. pergi wuduk dan solat sane minta petunjuk" kata mak temah, bengis.

jap. aku nak bagi tazkirah sikit.
walau apa perilaku kita, amal kita, tunduk kita,
yang sebenar2 dinilai,
tentang bagaimana dipersembahkan keadaan hati kita,
kepada pencipta.

ada, sujudnya sampai berbekas dahi, tapi untuk dilihat manusia.
ada, sedekahnya sampai berjuta rupee, tapi untuk dibangga-bangga.
tapi fikir, hati sebegitukah yang hendak dipersembah pada tuhan?
jangan.
biar kau merasakan dirimu paling hina.
paling banyak dosa,
asal dengan rendah hati,
mengharap dan mendamba redhaNya
lalu dengannya kau akan berusaha dan terus berusaha.

adik-adikku insya allah boleh *eh ternyanyi pulak.
klah babai.

Friday, 12 September 2014

aku sihat.

siapa kata aku sakit?

xlah.

alhamdulillah, aku sihat.

aku kata aku sihat, sihat laa !

Thursday, 11 September 2014

alolo kucik kucik

bismillah
ya allah ya allah. 
macam2 beb berlaku harini. 

ada bende xbest terjadik tapi aku tak nak burukkan belog ni dengan catatan perkara semacam tu. negatif betul jadinya nanti.cuma sebagai pengajarannye, xsemestinya orang yang kita rasa paling baik dan senyum paling manis depan kita dialah yang betul2 baik pada kita di belakang. yang penting sandarkan perasaan hanya pda Allah. betul wa cakap lu. k smile. 

mcm ni beb. 
aku ni jenis orang yang jadi semangat xsemena-mena bila org lain mintak tlg bagi nasihat ke ape. dengan tak langsung aku bantu mana dapat n meanwhile aku amek tu sebagai pengajaran utk diri sendiri. so, tadaaaa! harini ade orang mintak tlg aku n tadaaa. sebenarnya tu masalah aku. 

semalam ade orang tanya pasal camne nak khusyuk solat. aku pun share la aku xreti, mungkin cuba khusyukkan diri sejak amek wuduk lagi.. adeh adeh, soklan dia ibarat sebuah penumbuk tepat ke hidung aku. adeh. 

next ada share masalah pasal dakwah. virus2 dakwah camtuhaa. ya allah. betul2 lagi sekali. kali ni merupakan sebuah penerajang ke kepala. sobss. aku bantu apa yang patut smbil bermuhasabah dan mengisafi diri.  aku xberniat langsung untuk futur ke apekebende. aku try jalan terbaik setelah berfikir secara mendalam. aku tak share kat sesapa sebab aku xnampak mana2 tempat untuk aku bercerita.. *banyak sebab. dan aku terpaksa stop. sedih dan sakitnya hanya allah yang tahu. aku terpaksa lepaskan dan tinggalkan adik2 usrah tu. moga tiap lakaran kisah tarbiyah kita ada dalam senarai redha dan asbab rahmat Dia. aku betul2 xmampu..........*biarlah aku dilabel insan paling lemah sekalipun. aku berusaha buat yang terbaik dan fokus satu-satu. allah...hanya allah yang bantu sekarang ni. mana ade team mate. zauj pun xde. eh. k kiddin.

next pulak cerita kisah cinta. er ye ke cinta. 
kalau sebelum ni aku boleh bagi alasan, orang tu xnampak sirius. so no need to take part. sebelum ni ade juga lebih sirius da berani, tapi belum bersedia. so aku rasa better lupakan, buat apa bercinta kalau xtahu hala tujunya. kali ni lebih sirius, tapi orang tengah, bersungguh mencarikan calon untuk seseorang. tanya aku dah ada yang punya ke belum. memula aku mengelak untuk jawab. tapi bila dan esok lusa still dengan soklan sama, aku rasa dia sirius, so aku pun jawab la, xberpunya lagi *jujur habess jawapan nampak xciri2 solehah dalam diri aku yang tak pandai menipu ni.

tapi hei.. banyak ulasan perlu dikepilkan dengan jawapan tu wei. xsemestinya aku sedang mencari. xke rasa 22 tu masih seorang kanak2 yang comel.hafal quran pun liat aku ni camne nak didik anak2 dengan penuh konfiden kelak. eh adeh. susahnya nak jawab soklan. boleh pulak dia cakap, ala kawan2 je dulu. kalau cannot go xpe. aduh.. kalau aku jawab aku ni ostajah, ikut usrah buat dakwah nak kene baitul muslim blabla, xfaham plak dia karang. haha. aku pun diamkan saja sambil blah *ni lah tindakan bila xtau nak cakap apa. chow. lupa pulak nak cakap aku takkan layan mesej lelaki. *ni satu hal gak. no fon dah ada. mau goyah jiwa raga guwa kalau ade lelaki kacak ushar. eh k kiddin. 

adeh. kalau boleh xnak deh aku involve bende alah ni. cukuplah pengalaman lama aku rasa berdosa gila der. macam mensyirikkan tuhan aku rasa bila bercouple ni. mana taknya kalau hari2 ingat bf berkali ganda lagi banyak dari ingat allah. apa ingat zaman majoriti orang berikhtilat lelaki perempuan sewenang2nye so aku kene jadi camtu jugak ke? adui la. cmne nak jadi hebat cam ahli usrah lain ha. moga2 aku tegar dan xlayan/ beri harapan pada mana2 jejaka. whahaaa. *geli pulak cakap pasal ni. 

k. berbalik pada kisah dakwah. aku try nak fokus banyak hal skang. dengan beberapa kertas keje x settle2. satu out dah sebab satu lagi melibatkan adik usrah. semua nak kene fikir sendiri......... *oh harunku. eh k. kiddin. quiz on making n gontor on making. lemah jiwa raga betul. *sukatila nak cakap aku guane. yang penting aku cuba rasionalkan diri. *xbantu mohon jangan membantut. don't even ask me 'kenapa xbuat usrah' nak kene penumbuk? 

ok kat belog la aku paling jujur habis. mohon bantu aku jadi solehah camtu. aku sangat berterima kasih kat org yang sudi tegur/ bantu aku ke arah lebih baik.  k. nampak x kegigihan aku terpancar2 ni. eh.

last. aku xsetuju dengan kepincangan sistem upsr. tetiba kan

kbabai. 
assalamualaikum.

Thursday, 4 September 2014

day by day. *background music bad day

assalam. it doesn't make sense !

project sekolah aku untuk praktikum kali ni digabung dengan assignment segala bagai. akhirnya setelah bertungkus lumus program suntikan aqidah berjaya dijalankan dengan berjayanya. la sangat. 

the students looked happy. the teachers looked proud. and whatsoever. all them congratulate me.siap ade ckap' pandai ke anak aku cakap macam kmy mase bagi ceramah tadi'. cek2 borang kaji selidik, walaupun xsemua da send, tapi ramai bagi fullmark. included cara penyampaian, bahan, tempat, murid gembira blabla. fullmark wa cakap lu. aku bersyukur ada teammate yg sudi membantu walaupun aku hanya guru praktikum kat skola tu. korang memang best beb. 

tapi aku xberniat nak riak di sini. xde masa. 

aku sangat down dengan diri aku sendiri. walau berapi-api aku bebual pasal agama dikhalayak banyak manusia, aku bosan. 

sikit demi sedikit, aku semakin tidak beriman dengan kata-kata sendiri.  bahkan aku sendiri sangat berperang untuk buat semua tu. analogi macam aku cakap kat cermin. atau dnegan kata lain, aku pegang mic dan berbual kat pentas tu di khalayak semua cikgu dan bebudak, tak lain untuk sampaikan pada diri sendiri. 

arghh. susah der jadik ostajah. bagi orang macam aku, ia susah. 
ya allah, bantulah kamillya ni ya allah, jadikanla beliau orang yang selalu mensyukuri nikmatMu. *fuyyo macam sweet plak korang doakan aku. whaaha. 

ape la nasib anak bangse guwa dapat ostajah macam guwa. sebak aku memikirkan nasib korang. 
klah babai. aku nak setting barang gi camping. mane tau mentadabur alam menjadikan guwa lebih beriman dan bertaqwa kepada allah lepas ni. 

Tuesday, 2 September 2014

di balik aku.

damai dan tenang.
lama tiada begini. 

sampai lupa, 
Dia mengasihi. 

lama kurenung anak mata. 
dan ia menjelaskan semuanya
rinci. 

credit. tak tak.  ini bukan agenda illuminati mahupun freemason

tak perlu suara
tak perlu kata-kata

menanti temu. 
biar bersatu.