Saturday, 31 August 2013

rendurendu~

Aku betul2 rindu. Dan aku tak mampu mengawal perasaan itu. 
Sakit.
 Rindu ini bukan menunjukkan hebatnya hubungan aku dengan Dia. 
Tapi rindu perasaan rindu. 
Rindu untuk terus merindu. 
Dan ya, noda menculik identitiku.



Betul. Kata mereka. Kata orang. Ia perlukan mujahadah.  
ALLAH ada berfirman dalam surah taubah, ayat 39. 
Moga ini bukan hukuman. Moga ini bukan proses penggantian. Moga.

Aku serik begitu. Ia menyakitkan. Perit.
 Terpelecok dalam lumpur dosa.

Hati, lesu berteriak. Tolong !
samar kuperhati, gelap seluruh sisi. Aduh. 
Hingga bila? Hingga bagaimana?bantu, mohon bantu. L

Friday, 16 August 2013

berenti haramjadah.

assalam hei. *post berdasarkan permintaan. 
assalam hye. ade yang tanya. aku tak pandai pun, tapi aku share je, dengan niat nak tolong. diulangi aku bukan along. eh. 
biasanya, kalau orang tanya, camne nak bertaubat. apa jawapan yang diterima?
kee tak penah orang tanya camni,,?
xkesah la. 

Klu aku akan jawab cenggini.

1) Bace bismillah dan berdoalah dgn spenuh hati dan perasaan seolah olah ini kali terakhir kau boleh berdoa.
Ya allah insan yang lemah ini ingin bertaubat. Kuatkanlah aku ya allah. tunjukkan aku jalan yg lurus yang engkau redhai.
*Diingatkan doa sungguh2 penuh khusyuk. Sekejap je pun wei.
doa senjata beb.

2) Elakkan diri dari ape2yg memudahkan ko buat semula dosa tu.
leave me alone babe.
Contoh : kalau better stay alone do stay alone. Kalau better beramai2 pergi beramai2 ngan sesape sane.. so that kau terhalang dari buat dosa yang sama.

3. Cuba konsisten dgn ibadah.. yg wajib dlu baru yg sunnah sikit demi sikt tp konsisten..

Yakinlah.. dengan asbab amalan tu allah akan bagi kekuatan dan benteng dalam diri..tapi jangan pernah fikir amalan kau yang membuatkan iman kau meningkat.. niatkan untuk mencari redha Allah. that's enough.

lagi satu, cuba usahakan untuk persembahan ibadah yang terbaik. paling terbaek wok. ok. insya Allah. 

dah. aku bagi 3 je dulu.  ok. 


tolong jangan sebok dok cerita tentang azab Allah.. orang tanya camne nak bertaubat sebab dia memang nak bertaubat cuma tak kuat. bukan tak takut azab Allah, faham ke tak woi! 
nak kene penumbuk?!

ade nak tambah? sila. nasi tambah satu !
bukan tambah nasik do, klako sangat! 

anywayy.. wow woww. seronoklah hari niiii heheheheh=D lari ! lari ! sekudrat yang berbaki =D thankss semuaa, *gaya baru lepas amek anugerah ghadis cantik menawan..bangga hnss. eh.

kbai.

Wednesday, 14 August 2013

mengapa meminta, sedang kau punya?

assalam
hehey

bismillah.
di tengah2 malam yang dingin lagi mendinginkan ini, bunyi orang2 ngorok kedengaran, bunyi jam bertiktiktiktik mengikut rentak saat yang sama, bunyi ape2 lagi ah.

tetiba ade ghadis cantik text aku. ayat dia begini bunyinya. *tipu manade bunyik, bunyi vibrate enset je kedengaran bzzz. cmtu haa. ayat text ghadis tu macam ni.

salam, ukhti, asif mengganggu mlm2. kalo ukht xbz skang, bleh berikan ana satu nasihat? :) fillah insya Allah.

tudiaa.
ni bukan soal bz x bz beb. ini soal hati beb.
haha. mana mungkin hati yang mati mampu menghidupkan hati lain. kan? eh tak tak, hati aku tak mati, cuma sakit2 sikit.

lalu teka la teka la agak2 apa jawapan aku?
...
...

krik krik. eh.
jawapan aku ,

ambil masa buka quran sekejap, Allah sendiri yang akan bagi nasihat terbaik dan paling sesuai dengan kondisi hati kita. ok? mintak, Allah akan bagi. =)


...

kbai.sori. aku tak mampu bagi lebey. tapi bila aku perlu, ayat2 Dia, Dia membantu. fitrah beb, kan ke?

kbai.

Sunday, 11 August 2013

pahlawan tido.

bismillah. 
assalam hey. 

teruk rasanya. haha. malam tadi tido jam 5. pas bangun subuh terus membuta sampai 3 petang. tak menepati ciri2 wanita solehah langsung. calon isteri apatah lagi. kuikui. 
diamlah!

macam ni beb. malam tadi aku berubat ngan jiran aku. oo selama ni yg aku rasa sedih semacam sakit2 badan malas nak solat tak bley study semua tu.. rupanya ade makhluk yang mengganggu. patut la rasa sakit belakang je. ade yang menompang. tak reti2 nak bagi salam ke hah nak menompang belakang badan orang?? huh? huh? 

haha. xpe. aku redha dgn apa yg terjadik.. silap sendiri dan itu teguran Allah untuk aku. nampak x aku senyum ni penuh sabar dan redha ni. alolo sweet gitu. eh. mintak penampo ke? haha. 

so, lepas buang semua2 tu bagai, aku pun sakit badan rasa macam baru sembuh dari kene er, macam baru lepas kene bedah...kut.. tu pasal tido lama benor tu. so, still boleh jadik calon isteri la ni? kan kan?haha. xhadap do. terhegeh2 rasanya. 

woi. aku tak kuat la.aku dah penat menangis ni. xpe la.. salah sendiri, mengaburi hati dengan noda dan dosa. tu pasal aku jadik lemah. sebab aku jauh dari Allah. ouh.. tapi xpe. sebab aku yakin Allah itu maha Pengasih lagi Maha Penyayang. lagi kasih dari seorang ibu dan bapa sayang pada anaknya. 

yang penting skrg, aku nak solehah kan diri. so that everything gonna be olrite. dekatkan diri dengan Allah. so that aku akan sentiasa determine dan got courage to do ape shaja yang aku kene lalui. apalah ertinya aku hidup, kalau jauh dari Dia, sia-sia. 

kbai. 

Otherwise.

Assalam hey.
The concept is about to be different.

i use to be so glad called as 'sombong' but no more such feeling right now.

Its hurting. Irritating. Annoying.
I dont wanna be one.
T.T

Sad do.
Macam gini ayat dia..
kau ni sombong. Angkuh.

T.T
kbai.

Saturday, 10 August 2013

hei umat hebat, apa kau mampu buat?

for time goes.

apekebende?
patut memulakan sesuatu dengan bismillah. hehe.

assalamualaikum semua. apekabo?
haa? termakin sehat sebab banyak melantak ketupat?
woi.
berpada2 makan woi. nanti gemok guane nak sedondon dengan pn isteri masa hari bahagia nanti?
eh. melalut pulak kite.

dia macam ni ceritanya. eh.

tak tak. xde cerita apekebenda snagat pun. cuma. nak ajak aku dan kau dan kau dan kau jugak.
sama-sama berfikir. aku ada satu soklan. dan.. sukatilah enko lah nak terjemah soklan ini guana. aku harap kita sama-sama terjemah ia dari sudut pandang kaca mata iman la. ea.

agak-agaknya kann. untuk semua yang berlaku..

adakah sedikit air mata yang mengalir itu memadai? 

kbai.

Wednesday, 7 August 2013

doodle.

hyee.
assalamualaikum

it's me again. again and again.
nothing to say at this midnight *burn the midnight oil to settle up the assignment *pelajar cemerlang insya allah aminn.

just wanna remind, you and you, and of course me myself.
you have to, really have to work very hard to gain the very mantop punye hasil assignment, tahu?, so that people gonna say, uwahhh, ummat islam sangat debak, eh daebak, eh, apekebende? ala yang penting sangat terbaik la. faham?

kan ke, we are, ummatan toiyyibatan?
walaweehhh.

bismillah.
robbi yassir, wala tu'assir, robbi tammim bilkhoir.

beb, assignemnt assignment jugak, ramadhan jangan diluper.
malam terakhir ni woi.
semoga membuah taqwa. amin.

ya allah, kurniakanlah kami hati2 yang lapang agar dengannya dapatlah kami mengenaliMu, mencintaiMu,  dan merinduiMu dan sanggup melakukan apa2 sahaja demi redhaMu. amin.

eh, asal terbahasa Melayu pulak ni adoi.
kbai.

when a mutarabbi become a murabbi, dalam ke'diam'an

assalamualaikum and a very good evening.

there was a beautiful moment with new mad'u from Ypije. the hakaq naqibah had shared about 'negative habit in life and how does it affect our heart'.next, all of them were asked to think what are the 'perangaiburuk' that they gonna improve it or change it for the better. well, not only 'perangaiburuk i think becoz some of them also wrote something negative or 'apeapela yang macam xbest tentang hidup' such us 'kekurangan kasih sayang family' and many more that they think it might be a 'titikhitam dalam hati'

all of the 'budak2' had wrote it is a small paper and then pass them to the hakaq naqibah without anyone knows whose the 'perangaiburuk' belongs to except the owner.

next, the hakaq naqibah read loud every single paper written the 'perangaiburuk yang ditulis seikhlas hati' and then she glued it at a big paper which is heart in shape. after that, the hakaq naqibah made a 'rumusandanbebelsikit' and then add one more 'perangaiburuq' which is written as 'taksedarkelemahandiri' .

here's are them.

'cepat bersangka buruk'
'malu tak bertempat'
'susah nak berubah'
'malas beribadah'
'kekuarangan kasih syg family'
'tak pandai baca quran'
...

hmm,.
i dont know but i believe, they are having a hard time in life.
i believe that. u and i, everyone, 'nak berubah' nak jadik baik, n nak jadik solehah'
it is soo 'susahhhhh' !
but,
once you feel,
the kasih sayang Allah
you will feel enough.
nothing gonna hurt you dear.

all we have to do now is, attempting.
and keep praying.
Allah is always there.

not only you, me myself have a lotssssssss giles 'perangaiburuk', really need to be 'bakulsampahkan'.
hm.

bismillah.
..


anyway. bole tahan kan english aku. bole camtu?
diam ah!

Tuesday, 6 August 2013

rapat lagi rapat lagi.

bismillah. 
assalamualaikum semua. dan hyeee.

ok sorisori. ketidakhapdatedan aku dalam kancah belog jelas membuktikan betapa busynya aku dalam berbagai-bagai hal dunia muahaha. 

so tadaa. harini aku update ea. suke x? *gedik. 

ok. memang hari ni aku nak bercakap pasal gedik. ye, gedik. 

sebenarnya. 
aku tatau la pendapat ni betul ke tak. tapi, bagi aku ia betul. hah! macam mementingkan diri sendiri x? sendiri bawak point sendiri kata betul.muahaha. *mohon jangan pangkah. 

point aku yang baru je terfikrah dalam diri aku adelah seperti berikut. 

kita kene ade stand sendiri. tak kisah la ape pun orang nak cakap. yang penting, kita 
teguh pada prinsip, fleksibel pada pelaksanaan. ok?

ade satu situasi. aku tak pernah buat sepanjang hidup. sirius. aku kesali woo. harap ini yang terakhir. memalukan agama bangsa dan negara betul. nasib baikla sekarang bulan ramadhan so that penyucian hati lagi efision dan osem aku kira. *padahal bila2 pun pintu taubat terbuka. 


Perempuan. Biar orang kata kau 'jual mahal', 'sombong'. Asalkan orang tak kata kau 'murah', 'senang'atau 'jalanan'.


sentap mak nak aku baca menatang kat atas tu. member aku post kat fb. tapi aku ucap terima kasih la sambil buat tangan jempol. tapi, menangis woo. terase giles. ntah nape la aku jadik camtu. ntah pape. padahal penah dulu aku jadik orang yang sangat benci lelaki. *atleast ia membantu sedikit sebanyak dalam menjaga batas pergaulan aku dengan lelaki bukan mahram kan. 

tapi sekarang, bila aku ok je dengan lelaki, macam2 hal pulak. arghh. kenapa la aku tak fikir panjang. menyesal der. nampak x hingus meleleh ni. uwuwu. 

hm, hebat betul nafsu (*sekarang setan xde) menghalalkan yang haram. macam2 alasan tercipta. 
der. takperlu repo ke muaiyashah ke ape ke, allah sendiri akan menjaganya dan mengaturnya sebaik2nya. at the right time in the perfect way, kan? hmm. 

nasihat aku, 
kita orang beriman der, ade batas perhubungan antara lelaki dan perempuan.

perlu x letak gambar ni agak2? 
kbai.