Saturday, 29 September 2012

japim!

Assalam.

Its pameran japim right here. Friday until sunday.


A lot of things have been discussed.

Aim the target. Insya allah.

I got a fews hours more to go for it.


May allah bless.

Islam is the way of life.

Allahu akbar.


Anyway. Ya allah i hope kamillya will be your guest in makkah, amin.

(thanks doakan,suwit anda ni sebenanye)

Hihi.


Assalam


Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, 25 September 2012

kisah dulu2.

Bismillah dulu IMAN SOFYA.


Suatu masa

Di kala melangkah dengan ketakutan, aku selalu berdoa.

Ya allah, aku inginkn hidup baru, kau luputkanlah memori luka pada jiwa ini. Tolong ya allah.


Lama2, baru aku sedari. Rupanya kekecewaan itu lagi mendekatkan aku padaNya.


Ya allah. 


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, 24 September 2012

hubungan

Hubungan dengan allah memang kene jaga. Hubungan dengan manusia jangan dilupa.


Its about humanity.

Respect others.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, 22 September 2012

hey I am fine!


Hey hey.  In a simple, short and sweet way I’ll going to talk on ‘hey, im fine! Oyeah oyeah’
He he. No no, it should be’hey I am fine! Alhamdulillah thank you ALLAH.

First of all.
Story one
 she and I, in a lovely evening.
She : oh. I have been through just the same thing that you are facing right now for almost five years.
Me : what? Headache and dizziness?
She : yah. And I had met doctors for head scanning, but the result is, ‘you are actually in a good health.’
Me : really?
She : yah, weird huh? I was very headache like crazy anyway. Yet when I met an ustaz, I got the answer.
Me : oh, what it is?
She : he asked me ‘ have you ever made your mom or dad feel disappointed on you?’  if the answer is   yes, please do ask them apologize’

The story made me burst into tears. Thank you. From that day, I had promise to myself, I will always want to make my mom and dad happy. Insya Allah.

Story two.
I have a neighbor who have an ability to treat sick people in traditional way. I medicated with her several time, and she did update me through long-distance way.
Thanks to cekmah.

Story three.
I had stop joining the gerabak DnT. And my head is free from  any distress. ( losing sincere concept I think?)  hey have you ever hear this? I found it on fb!

muda2 dulu, cg kata, klu kte blaja krane allah kte xkn stress.

da tua2 ni, kalau kte stress dgn sesuatu adekah bmaksud kte belum betul2 niat lillahi taala? 

Okay. I really don’t know which factor is it that make me so serabut to think this and that but it’s okay. I am fine now. No more headache. No more dizziness. No more skip class.
I want to reinvent myself . may Allah bless. =)

da da. 

tarbiyyah. kali ini bukan usrah mahupun daurah.

assalamualaikum.
hye ppl.

harini cincai cincai kira punye dah masuk hari sabtu.
dah masuk seminggu + 3 hari.. aku hidup sendirian. melihat. memerhati. menilai dan muhasabah diri.

nak cakap apa? kalau perasaan. memang sedih. sangat sangat sedih. nak cakap apa? kalau menangis, dah banyaak sangat aku menangis. nak cakap apa lagi?


tapi. hari hari ni lah yang mengajar aku sesuatu.
aku faham siapa yang benar-benar merasakan kehadiran , dan merasakan ketiadaan.
aku faham lebey sikit soal penghargaan. soal adanya seseorang tika susah, tika senang.
aku mula mengerti, siapa yang betul2 ingin mencabut rumpai kefuturan yang cuba menyelubung teman teman. cuba menghulur tangan tika seseorang dilanda masalah. tika tiada sesiapa yang ada, dialah yang menghulur bantuan, meski sedikit kata sebagai peneguhan.
aku tahu, aku belajar sesuatu. soal penghormatan. soal hak dan pertanggungjawaban.
aku belajar juga, soal bekerja berhempas pulas ingin membina tembok baru, lalu menolak pentingnya menjaga dan memelihara. 


adakah sekadar di mulut. adakah tidak yakin akan benar salahnya jalan yang diambil. adakah sekadar melepas batuk di tangga. adakah tidak kisah dan tiada peduli.

 aku adalah aku.
kalau aku nak. tak kisah apapun manusia bersuara, aku tidak peduli. asalkan kuyakin, Allah bersamaku.
kalau aku tak nak. aku juga tidak peduli walau apa kata manusia. kerana aku yakin. tarbiyyah, teguran Allah bukan hanya untuk aku, tapi untuk semua.

aku tahu. aku juga tak mampu memberi lebih, justeru aku tak layak mengaharap yang lebih dari mereka. tapi suatu yang pasti. tambahkanlah keyakinan. sandarkanlah pengharapan, hanya padaNya.

aku adalah aku. dan aku tidak peduli.



Wednesday, 19 September 2012

omA ini kisah cinta

Nak tahu?


Cinta, membahagiakan.

Asyik.

Menenangkan.


Bercinta sangat indah.

Seronok.

Tenangnya, tak tergambar kata.

Perasaan hebat.

Tidak perlu lagi yang lain.


Tapi

Lagi hebat, kalau bercinta dengan DIA.

yang menganugerah cinta.


Hee :D


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, 14 September 2012

sanah helwah. happy sokmo!

Salam jumaat semua.


Eh eh. Kenapa korang menangis ni? Eh. Kenapa mata bengkak ni,?

Eh. Nape tunduk. Sayu je?


Rilek la. Tengok cam aku ni happy je


Dah dah. Toksah nangis.. Buruk la muke.


Anyway. Harini besday one of my classmate,nur syahirah morshid.this is her 20th years. May allah bless her.

Sori la... Aku dah xdan la nak nyanyi lagu happy besday macam  masa muda2 dulu. Kikiki


Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, 8 September 2012

kmy kuat macam iman sofya

bismillah.
aku tak nak cari perhatian. aku bukan nak belas kasihan. aku tak hingin pun orang banyak kali tanya kmy oke ke kmy oke ke tapi tak membantu ape-ape.

aku tak kisah untuk tanggung sorang-sorang. sebab aku yakin allah tak jadikan sesuatu dengan sia-sia. aku cuba redha dengan semua yang terjadi. aku tahu ni kifarah untuk dosa-dosa aku.

aku cuma perlukan kekuatan. memanglah allah yang bagi kekuatan. aku berbaik sangka dengan allah.
tapi kadang-kadang sifat manusia yang langsung tak memahami membuatkan aku lemah. buat aku fed-up untuk berurusan dengan manusia. 

seriously. aku penah pergi hospital, pastu balik jalan kaki sorang-sorang beberapa kilometer jauhnya dalam keadaan sakit. tunggu taxi waima bus tak kunjung tibe pun. serious aku tak nak pun belas manusia. boleh je aku nak ngada-ngada contact member mintak jemput aku kat spital. tapi aku tanak pun susahkan sesapa.

memang tak nak susahkan sesapa tapi kadang-kadang benda tu aku tak dapat kawal. tak dapat tak handle sebab sakit kepala aku menyerang bila2 je. kadang2 aku tak tahan sangat aku tido je. dalam tido pun aku sakit kepala. serious tak larat nak bangun.

takkanlah aku nak bagitahu semua orang. nak sruh semua orang kesian kat aku. last2 orang kata aku memberi alasan lah. sukatilahh.

i think this is the time to minimize the interaction or any activity with people. so that i wont make them feel burden to settle my work. i wont give them hope on giving me task to settle but at last i cant make it happen.

i want to live my life better. i hope this is the best choice.

anyway. semalam kan friday. as usual ada budaya quran. kebetulan pulak selepas tu ade jamuan under japim. tapi aku tak melibatkan diri apa-apa.bukan sengaja tapi aku sendiri pun terlantar kat katil dengan pakaian siap2 nak gi kuliah. adakah aku merancang untuk ini? sudah tentu tidak.
yet for sudden, ade suara yang tak sedap didengari .. "awak patut rasa bersalah"

oke fine! why not you ask me first for the reason i didn't go?

well well. tak hape. aku tak kisah. aku bukan nak berdendam. tapi ni mengajar aku sesuatu. that is. jangan memberi komen atas tindak tanduk seseorang tanpa meletakkan diri kat tempat seseorang tu. sekian terima kasih.