Sunday, 30 December 2012

Tz


Assalamualaikum

(delayed post)
Heyhey bertemu lagi kita dalam belog err sicantek! Err.
K diam ah. Xyah la buat muke jaki sangat aku sepak ko.

Tarbiyyah dzatiyyah.
Hari ni aku dengar recording tajuk ni. 
Jap. Ni definisi tarbiyyah dzatiyyah. 
Apa-apa usaha yang dilakukan oleh seseorang untuk mendekatkan dirinya kepada Allah. 

Masa kecik-kecik muda-muda comel-comel dulu,
Mak selalu Tanya, dah solat belum? 
Cikgu sekolah selalu nasihatkan, buat amalan baik, jadi anak solehah. 
Pendek kata, ade jee yang selalu ingat-ingatkan. 

Abis sekarang? Dah tua-tua ni?
He hey hello,
Orang akan anggap anda dah matang( even muka matang tapi sebenarnya perangai macam budak budak pun org tetap anggap anda da matang) Orang takkan tanya lagi dah solat  ke belum. Orang takkan nasihatkan lagi untuk buat amal itu dan ini. Orang tak nak ajak ngaji sama-sama lagi. Orang tak ingatkan supaya banyak berzikir lagi. Abah takkan upah rm30 lagi kalau anda puasa penuh sepanjang Ramadhan. Lecturer pun taknak bagi hadiah cekelat kalau anda buat baik macamana pun macam cikgu tadika dulu-dulu buat. 

Kesimpulannya, xde sapa nak motivasi diri anda supaya buat baik, macam  apa yang terjadi masa kecik-kecik dulu. 

Melainkan anda pergi dengar ceramah kat mana-mana. Anda dengar recording tazkirah sapa-sapa. Tu pun atas usaha dan inisiatif sendiri.
Nak naqibah ingat-ingatkan, anda keje join usrah dulu. Tu pun beruntung kalau naqibah betul2 nak ingatkan. Naqibah pun ada masalah sendiri dengan Allah, takde masa nak jaga anda sepanjang masa. Tahu?  
Pendek kata anda yang kena jaga diri anda sendiri, tahu x?
Well well. 

Wahai orang yang beriman, bertaqwalah kepada allah, dan hendaklah setiap diri memperhatikan apa yang diperbuat untuk hari esok. Bertaqwalah, sesungguhnya allah mengetahui apa yang kamu kerjakan. 
Hari esok? (akhirat der)

Orang yang cerdas, menghisab diri sendiri. Tahu?
Ok back to topic. 
Hasan al basri mengatakan, seseorang sentiasa baik jika dia mempunyai penasihat dari dirinya sendiri. 
Yang terbaik adalah sebelum tidur, fikirkan apa yang telah dikerjakan seharian, apabila terfikirkan berkenaan dosa, dia akan bertaubat. Apabila teringatkan akan amal soleh, ia akan bersyukur. Moga-moga ia kalaupun mati akan mati dalam keadaan bertaubat.
Umur muda ke mana dihabiskan?

Anyway, ada kata-kata
Aku pernah bertemu dengan seseorang, yang mana dia amat prihatin tentang waktunya sebagaimana kamu prihatin tentang duitmu.
Hargai setiap saat dalam hidupmu =)
ok dah.

Sarana lain untuk tajuk tarbiyyah dzatiyyah ialah bertaubat, cari ilmu, sibuk dengan dakwah, perkuatkan amalan-amalan lain.

kita kene kuatkan diri dengan macam2 amalan. kita kne buat benteng dengan sibukkan diri dengan banyak kerja dakwah. kita kene jaga diri kita sebab takde sapa nak betul2 jag diri kita. tahu? (pesan buat diri sendiri)

Saturday, 29 December 2012

biaseler, budak-budak.

assalam. 
budakbudakbudakbudak. woi! diam la ko budakk. 

cikgu abang saya kan dia suka lisa surihati
cikgu mak saya pandai masak maggi goreng.
cikgu hari tu saya pergi jalan-jalan gi.. blablabla. 
cikgu, teman la sayaa, saya nak dengan cikgu.. 
cikgu cikguu. 

arghhh!!
betullah. budak sekolah rendah ni memang buat aku kepenatan mental dan fizikal. every single nonsense thing  nak bagitahu. 

kalau boleh memang aku nak jawab...

so what? do i care? talk to my hand!

tapi bagi menjaga kesweetan aku sebagai kakak fasi yang penyayang lagi baek hati aku pun memberi respond yang tak mendukacitakan konon-konon macam aku intersted gile nak dengar cerita diorang walau bertubi-tubi maklumat ntah ape ape diberitahu. 

anyway. ade soalan yang buat aku delighted sikit. haha. delighted la sangat

cikgu, cikgu dah ade anak ke belum?
belum lagi la tak de rezeki lagi
ye ke.. tak pe nanti-nanti ade la tuu.
hee(aku senyum je)
kfine bagi aku yang sangat optimis ni maka aku akan  anggap persoalan murid tadi sebagai suatu pujian dan penghargaan.  selama ni orang kata muka aku macam budak budak so that aku tak sesuai jadi cikgu la nanti orang tatahu nak beza mana satu cikgu mana anak murid la muka tak mutured la blablaa. (kuang asam betul. mulut berbau. diam ah!)

 anyway.

nak tahu satu cerita? cerita ni buat aku insaf dan er er.. insaf la. walaupun sikit aku tetap insaf tahu?
rasulullah tak menengking kanak-kanak kan? rasulullah sayang kanak-kanak kan?
 dahh. tu je nak bagi tahu. aku berusaha nak jadi ibu penyayang ni. so what. ape gelak gelak? huh? nak gado ke huh huh? diam ah.

Awak istemewa


assalam.
sudah lama tidak menulis. aku tau pengikut setia belog aku sanad merindui aku. hek~
lantas aku pun menulis. eh. maksud aku, menaip.

bismillah. dengan nama allah. (kenapa mesti dengan nama allah? buat bende simple pun nak kene bismillah ke? haaaa.
sebenarnya, sbut bismillah, nak buktikan bahawa hidup dan mati kita semata-mata kerana allah. =) (sngih tunjuk gigi bersinar-sinar)

okdah.
hari ni aku tergerak hati nak memperkatakan hal yang diberi tajuk dalam bahasa inggerisnya sebagai 'someone s0 spesel'

ok. analoginya, kau mempunyai seorang kekasih hati jelita yang sangat kau cintakan dengan sepenuh jiwa raga kau. kau sangat mencintainya sebab dia selalu melakukan sesuatu yang membuatkan kau makin jatuh hati padanya.  (oi oi, dilarang melayani permintaan hawa nafsu ok. dah dah la merindui yang bukan mahram tuu, kau ni hamba allah ke hamba nafsu huh? huh?! hekhek. apesal nak emosyenel seyh.rilek ah.  xde la. kau tu, aku cuma nak bagi analogi jee, xyah nak gedik sangat der, ingat allah der.
eh eh. ape semua ni.

ok back to topic.

ok. if ade satu gambar, which at that pictures terdapat ramai aweks. namun begitu di kalangan aweks2 tersebut terdapat jugala pulak ghadis jelita yang kau dambakan tuu. ghadis tu tak lawa mane pong. tapi paling lawa dalam hati kau.

justeru, gambar awek2 lain yang sememangnya lebih anggun dan menawan langsung tidak mampu menarik hati kau. paling2 pun kau pandang sebelah mata jee. sebab apa, kau sangat2 mencintai ghadis tu.
bukan yang lain terlalu buruk di mata, tidak, bahkan ramai je yang boleh tahannlaa bahkan masing-masing pun berebut mendapatkan kau. tapi hati kau sudah terpahat pada dia yang satu.
bagaimanaa...bagaimanaaa.. nak kuluah dengan kata-kata(ehh, terqasidah pulak)(gaya tangan nak ade).
.... ... ... ... ...
err...
ape yang aku cuba perjuangkan sebenarnya.
...
sebenarnya, hurmm. nak kabo, bestkan bila kita jadi paling spesel. kan kan. lagi2 di pandangan dia yang kita cinta. kan.
...
sebenarnya, aku nak kabo kat diri aku sendiri, bahawasanya, kita mesti bekerja keras untuk menjadi someone so spesel padanya.
maksud aku, padaNya. ya, someone so spesel di sisi Allah. taknak jadi insan biase-biase. takmo takmo. 
....
berusaha gigih! chaiyok! 

brom brom hiiiip.
hey kenapa berenti? perjalanan masih jauh, teruskan perjuangan!(eh terbuat trademarkpulak)

Wednesday, 26 December 2012

borak borak di anisup

kmy, kau rase next daorah ko join lagi x?

emm, ntah, tatahu la nak kate ( fikirkan progeram pacik ikeram).

aku kan, tanya kat jammy(bukan nama sebenar) , dia kata dia tanak join lagi, sebab dia kata hati dia mati.

really? whyyy? (speaking kononnye).

how do i know. sebab dia rasa kita sibuk memberi tapi hati sendiri ketandusan kut( ayat aku sendiri, sukati aku la)

hmm.....


ok fine. rupanya bukan aku seorang yang rasa begitu.

so. wake up all. kalau anda rasa gembira tepuk tangan(eh bukan). kalau anda rasa gembira, buatla orang lain happy sama. kalau anda rasa down, buat orang lain up so that dalam masa yang sama anda upkan diri anda sendiri dan up kan orang lain jugak. okeh? =D

kita hidup dengan memberi. =)

Friday, 7 December 2012

kite due berbeda~!

assalamualaikum dan salam sejahtera. 

takziah buat kawan aku, bapak dia koma. semoga dipermudahkan urusan amin.

semua yang terjadi memang ada hikmahnya dan itulah ketetapan allah yang terbaik buat hamba. termasuk juga kejadian nenek aku meninggal awal desember hari tu. kejadian hari ni sepatutnya menjadikan kita semua lebih kuat. sebab, bukan kita sorang je yang diuji dalam dunia ini tahu?
okdah. 

aku nak ceciter kisah suatu ketika dahulu, masa aku muda remaja dulu.

latar (latar bagai)
tempat = tempat keje bahagian alat kecantikan yang tak berapa mencantikkan sangat pun sebenarnya. (tugas dok situ ialah bile orang nak beli je, aku sebagai pekerja yang sangat berwawasan ni kne tulis kod dia blablabla aku pun takfaham apesal nak kene buat tu semua)
masa = suatu magherib yang permai ntah pukul berapa ntah aku mana tahu. 
masyarakat = masyarakat yang tengah membeli belah kat kedai tu la termasukla yang berwindow shopping semata-mata serta tak dilupekan juga para pekerja yang sangat bertungkus-lunus bekerja dengan gigihnya sampai berpeluh-peluh. 
watak utama : aku yang cantik. dia yang yang boleh tahan kacak bergaya, rambut pacak ingat hensem sangt ke? serta berkaler-kaler. name dia pun ala-ala inggeris gitew. 

aku : bro, jaga tempat aku jap. nak solat.


dia : oh okay!
(beberapa minit kemudian) 
******


aku : ok bro gracias!
 dia : oh dah siap dahh.
aku : ok ko gi lah solat plakk,... ehh ehh lupa plakk ko mane solat.
dia : ape plakk tak solatt. aku orang islam ye solat tao.
aku : eh, ye ke.. sory soryy. aku ingatkan ko kristien. 
dia : aku islam lahhh
aku : alaaa sory sangat sangat. sirius aku tak tahuu.
dia : apa ko tengok nama aku tu tak macam islam ka?
aku : hmm, takk... sory sangat aku tak tau ko islam. 
dia ; (diam jee)

kfine. selama aku bekerja dengan dia aku ta pernah tau dia islam.
....
ok. kalau aku pun tetiba ade orang kata aku bukan islam sirius memang nak kene maki orang tu. (ok sory, orang islam tak sepatutnya ade perangai suka caci maki ni. aku ugut je cakap nak maki, tapi tak punn sebenarnya, saje nak bagi takut dan gerun sikit. takut x? takut kan?
...

anyway. dalam hal ni bukan aku yang bersalah.. (haha, helah bela diri)

suatu ketika dahulu, rupanya baru kutahu.. (eh ternyanyi)
dulu-dulu aku ingat masa belajar subjek syariah(kalau xsilap), antara hikmah menutup aurat ialah, membezakan orang islam dengan bukan islam...

ok yang ni bukan kes tutup ke tak tutup aurat. ni kes perwatakan tak melambangkan orang islam sebab dalam islam kalau rambut di dye dengan kaler2 begitu kalau mandi wajib dah sah la tak sah sebab terhalang dek dye tu. lepas tu nama dia plak tak membuatkan aku terfikir pun yang dia orang islam. 

ok kalau perempuan, senang nak beza islam atau tak. sebab biasa perempuan islam mestiler bertudung kan kan.
 (ok, amaran keras jangan sesukati kata yang tak bertudung tu semua kafir, doakan je la dia dapat hidayah. tak semua jugak yang bertudung tu islam sebab ade gak org2 gireja apentah pakai tudung lepastu pakai saleb kan. )

anyway, tahniah kepada anda-anda yang berusaha menutup aurat, insya allah allah sangat hamba yang berusaha perbaiki diri walau macamane teruk pun hamba tu allah tetap bagi dia peluang untuk berubah.

hmm hmmm.. 
tapi, kita patut berbangga jadi orang islam kan kan? 
agama disisi Allah adalah islam. buakn yang lainn.

anyway selingan, kat masjid negeri selangor ni, ramai betul aku jumpa ahli syurga! sirius! ramai sangat aku jumpa muallaf, yang baru masuk islam. ye! pekerja kat masjid ni je pun dah berapa orang.best kann. masyaallah seronoknyaa. depa tak banyak dosa) 

ok. aku tatau la sampai ke tak point aku ni. tapi. aku nak cakap ialah. hmm. biar kita dengan bukan islam berbeza, boleh? 
hey. kita umat terbaik tahu? 
hey, kita agama islam tahu?
heyyy. 

ok. azam buat diri sendiri, rasakan izzah dengan islam. oke =)
jum kejar cinta, ouch! 

hihi. assalamualaikum. (al\fatihah untuk nenek)







Monday, 3 December 2012

Innalillah. jumpa lagi ye nenek.

bismillah. 

ya allah, besarnya kebesaranMu.

...
...
...
alhamdulillah, everything is going smooth for my grandma funeral. 

semoga rohnya dicucuri rahmat. 

semoga Allah meredhai.

eh eh. nape? ade yang sedih kee?


rilex rilex, kalau kau betul beriman, kau TAK AKAN bersedih dengan kematian sebaliknya kau akan mengucapkan alhamdulillah dengan di sudut hati tertacap perasaan mengagungkan Allah dan merasai segala apa yang ditetapkanNya adalah yang terbaik untuk hambaNya. tahu?


haha.

ape lahh aku. menangis bagai nak rak. macam orang tak ade iman. macam orang yang tak meredhai ketetapan. macam orang yang tak pernah faham agama. macam orang yang demand lebih, xsuka dengan apa yang Allah telah tetapkan.

apelahhh. 
astaghfirullah..  

(orang kata nak tarbiyyah terus dari Allah, banyakkan bermunajat kepadaNya)

sweet kan. tadi mase menangis dengan mengadanya, tetiba seorang insan yang baik hati berkata, 

nak sedih boleh, tapi jangan sedih sangat, ye. 
anyway, orang beriman sepatutnya melihat segala apa yang terjadi tu melalui kaca mata iman, kann?
soo, ape pengajaran yang aku dapat ialah, 

1) jangan pernah mengabaikan fatwa hati sendiri, sebab perasaan dalam hati tu allah jua yang ilhamkan. (ni kes aku nak balik tak jadi balik, walaupun dalam hati macam teringat-ingat untuk balik rumah. , tapi aku tangguh-tangguh dengan banyak alasan. kesannya aku tak dapat tengok nenek untuk kesekian kalinya sebelum dikebumikan)

2) ape? orang dah mati nak tangisi kaa?
hello, jangan hargai orang bila dia sudah tiada, hargainya ketika ia ada, tahu? look around yourself. you are someone to everyone, tahu? kalau harini kau ditakdirkan walau sekejap untuk bersama seseorang(tunggu bas same2 ke, terserempak ke) maka hargailah waktu yang Allah sendiri dah tetapkan perjumpaan tu, sebab apa, mungkin tu lah waktu terakhir untuk jumpa orang tu, tahu? 

3) eleh. baru kene test sikit dengan Allah. heyy, kau tahu tak? kat gaza, syria, burma, hari-hari ade orang mati, tahu? hari-hari ada saudara menara yang dikasihi meninggal dunia, tahu? kau ni, lemah betul, lembik, tak kuat, gedik, manja. manja dan manja. tak kuat menghadapi dugaan. apelahh. minta kekuatan dari yang maha Kuat, bro. 
kau tahu x? bila kau tunjukkan kau kuat, orang lain pun turut merasai aura kekuatan tuuu, tahu ? 


iman melahirkan kekuatan, keberanian dan optimis

4) jangan time sedih je ingat Allah, time happy lupa dunia, tahu? ingat apa, lupa daratan betul. kan dah kene uji. tu maknanya Allah sayang kau, tahu? Allah tak nak biar kau terus tenggelam dengan keseronokan dunia, tahu? bak kata orang tua-tua, jangan tawe galak sangat, kang nangis kang. betul la kata orang tua. hmm hmmm. 

5) yang hidup pasti akan mati. amalan kau cukup tak der? agak-agak mati dalam keadaan yang macamane der? keadaan kau paling dekat atau paling jauh dari Allah derr? jangan menyesal kemudian hari, di saat kematian bertamu, takkan mampu diminta tangguh mahupun dicepatkan walau sesaat beb. 

anyway. dah lewat. gua chow. gua janji kat diri gua, gua tak nak nangis lagi. itu sungguh tak macho. insya allah gua redha dengan ketetapan Dia. 

yee, memang gua rindu sangat dengan nenek gua, tapi takpe, Allah lebih sayangkan beliau, moga-moga rohnya dicucuri Rahmat. semoga Allah menghadiahkannya syurga. amiinn.
kalau ada sesiapa nak menuntut hutang atau apa-apa yang tak settle dnegan nenek gua, boleh contact gua atau sesiapa pun yang terdekat okay. mohon didoakan nenek gua, ampunkan salah silapnya kalau ada. yee. jzkk. 

pehh. betullah menulis itu terapi. 
da da. assalamualaikum

Saturday, 1 December 2012

ape semua ni.

aku cakap aku tak suka, aku buat muka tak puas hati, aku yakin buat muka mimik begini memang sudah cukup menjengkelkan aku tak tahu nak buat muka macam mane lagi. dia tepuk bahu aku tanya aku ada masalah ke. apa semua ni? 

aku cakap xde la!. dengan harapan dia blah dari aku, aku dah kuatkan suara dah pun, dengan gaya memang belagak habes.  tapi dia still tanya aku ada masalah ke, kalau ada masalah, dia ready nak dengar.

aku cakap, akak! aku xde masalah okay! menengking dia dengan harapan dia kecewa dan fed up dengan aku tapi nampaknya dia still stay situ dengan aku, bersabar dan buat muka ta bersalah walaupun memang bukan dia yang bersalah macam orang tak ada perasaan. apa semua ni? 

lepas tu dia cakap, kalau kmy ada masalah, ingat allah, allah selalu ada, kalau nak seseorang untuk luahkan, akak ada untuk mendengar. aku diam je. muka bengang. dalam hati memang bengang pun tapi dalam masa yang sama cuba hadam kata-kata dia.

ade satu masa, aku pinjam kereta dia, dah la kereta pinjam dengan tak malunya,  lepas tu excident la pulak, kereta rosak teruk, gile teruk. kenesondol dari belakang. 
 aku call dia bagitahu perkara sebenar. beberapa belas minit kemudian dia berada pun kat tempat kejadian.  namun begitu nampaknya dia tak marah aku, bahkan tenangkan aku yang tengah menangis and then dia teman kitorang pergi klinik and buat report polis. dia tak marah pun. gila!, dia berhelah pulak dengan ayah dia 'akak yang bawa budak-budak ni' dia kata lagi, 'kereta orang tu yang langgar'... haih apa semua ni?
aku cakap dengan dia, nanti aku ganti, tapi aku perlukan masa nak kumpul duit. pliss lah. peh malu gua. dia kata tak payah, kongsi dengan semua akhwat, semua kene keluarkan duit, kalau tak nanti semua orang tak nak bertanggungjawab jadi driver. last last fikir punye fikir, aku setuju je, sebab memang aku tak mampu pun. dia cuba naikkan aku balik dan dia tahu aku sangat down waktu tu.... ... apa semua ni? 

masa dapat pampasan untuk excident tu dari pejabat lawyer, kami sepakat bagi sikit duit kat dia, dia amek dalam masa yang sama ingatkan kami pasal infaq untuk dakwah padahal perkara tu tak terlintas langsung dalam kepala sebab aku hanya berfokus untuk kepentingan peribadi. apa la kann. tapi nasib baikla dia ingatkan aku pasal tu semua. hmm.  apa semua ni? 

masa aku keluar uhud, nak berhenti join usrah, daurah mahupun apa-apa lagi berkaitan dakwah, dia la yang kejar aku bila dia jumpa aku jalan sorang-sorang. aku perasan. aku buat-buat tak dengar. pastu aku cepatkan langkah melarikan diri. jauh sikit, aku lari. sampai satu corner, aku rasa aku dah selamat tapii tiba-tiba dia approach aku dari belakang.  tanya masalah aku.  haihh! aku tak sedia nak cakap apa-apa dengan dia. apesal dia macam tu? orang lain xde pun buat macam tu. aku dah penat buat macam-macam kat dia. apa semua ni? 

masa aku tensen, dia la yang bagi kata-kata.ape ntahh.
lepas sebulan, semua orang mula lupakan pasal aku dalam uhud, dia masih ingat aku, dia bagi kata-kata sempena raya haji, pasal pengorbanan. dia bagi ayat quran yang siriusly buat aku menangis semahu-mahunya.semahu-mahunya tahu? macammane aku boleh lupe beb benda tuu.  apa semua ni? 

masa aku dah start join usrah semula, malam tu ade syura besar-besaran dengan umi, dia la yang  mulakan majlis dengan ayat quran, yang aku ingat ayatnya pasal orang yang dah diberi tapi menolak apentah aku lupa ayatnya. tapi aku menangis time tu jugak. asyik asyik tembak aku! asyik asyik tembak aku. ape semua ni?

hmm. dah hentikanlah bersandiwara. skarang dia dah nak posting. tinggalkan aku dengan segala memori tu. aku tak tahu sama ada lepas ni dapat jumpa dia lagi atau tak. aku taktahu semua tu. mungkin jamuan tu adelah perjumpaan last kitorang. aku tak tahu. aku betul2 tak tahu. apa semua ni... ... ...

ya allah.. ampunilah kami. Anugerahkanlah  redha dan syurga. Amin.

Thursday, 22 November 2012

game tarik iman

bismillah. 
semoga allah beri kekuatan dan memudahkan segala urusan.

assalamuuuuuualaikuuuum...salam hambaa.. (gaya trademark tutt) he
hey. 
sweetkan perasaan beriman? kan.
seronok bila rasa dekat dengan Tuhan. seronok sangat bila dalam hati sentiasa mengingati tuhan. rasa tenang. rasa semua urusan berjalan dengan lancar. emosi terkawal. seronoknya hati tak dapat tergambar.

hihi.

this is the third day i stay at masjid negeri selangor, handling daurah program for student primary school year 1 until 3. working monday-thursday 8 am until 5, after that post moterm and in the evening my groupmates and i were planning for the next day's agenda. kinda killing busy!
 a lot of things i learnt and improved here. i manage my emotion better. treating the student just like my own kids (parenting practice heh), learnt to smile even i am really in a big trouble! (this one kes anak buah aku hilang) ah. 

anyway. 
kata-kata di atas sekadar kata-kata. konon nak naikkan semangat sendiri. aku gile dalam DOWN sekarang ni. dengan bebudak aku tak kisah sangat. paling2 aku tensen aku maki marah je la kalau diorang buat hal. tapi banyak aku yang kene buli adela. aku xreti nak marah sebab aku baik. diorang pun sayang aku, suka peluk aku suka manja dan mengada-ngada(tergedik-gedik) dengan aku, so far tak hade masalah sangat pun dengan bebudak tuu. sebab aku dah set dalam hotak yang diorang ni kekurangan kasih sayang, sebab tu la aku sanggup bersabar dengannye. 
sekarang ni masalah aku. aku sakit. sakit dan sakit. bukan jasmani yang sakit tapi rohani aku terlebih sakit sebab tu tereffect pada jasmani buatkan aku begitu lemah dan tak bermaya. aku amek mc dengan harapan rohani aku sihat balik. sekarang ni dah macam pertandingan tarik tali dah, aku nak carik iman aku balik dalam masa yang sama aku bertarung dengan syaitan yang sangat kuat sebab aku sangagt lemah. paling tak best bila akak naqibah aku text, minta hantar mutabaah amal. arrggghhh!
 ta  tapi apesal nak kene cerita masalah kat belog? aku ni betul ke tak? hampeh. tak guna betul! 

anyway. encik syaitan. jangan harap aku lemah. aku kuat dowh! aku akan lawan kau dengan memperbanyakkan lagi amal ibadah. ingat hape? ko ni! aku tahu la tugas kau menyesatkan manusia. tolong la jangan carik pasal dengan aku. aku cintakan Allah tahu! aku sanggup buat apa saja demi Allah tahu?

anyway, nah aku nak bagi satu anologi baek punya. 
kau penah basuh baju secara manual dengan sabun dan tangan tanpa menggunakan sebarang kemajuan teknologi? penah x ? kalau tak dah sah kau pemalas. 
oke. bila basuh baju, kalau xde kotoran, senang je nak basuh. tapi bila ada kotoran, lagi2 kotoran degil, memang susaah sangat nak bersihkan, kena sental kuat sikit baru kotoran hilang. 
macam tu la hati. kalau hati bersih, memang senang nak buat amal. tapi kalau hati kotor,berkarat, memang susah nak buat amal, nak beribadat pun boleh rasa nak muntah hijau sebab asa susah sangat nak buat. berat sangat nak lakukannya. betul x? betul kan, kan.
tapi tapi tapi, itu sekejap je. perasaan tu lah yang perlu dilawan bagi memastikan baju bersih semula, selepas itu baru mudah dan lagi mudah nak dibersihkan di lain waktu. macam tu jugak hati bro!. kejap je kene lawan perasaan malas nak beribadat, malas nak solat, malas nak berubah, memang perasaan tu susah dan menyakitkan, tapi once kita berjaya atasi benda tu kita akan rasa suwwweeeet dan bahagiiaaaaa sangat. tahu!. 

okbye. aku nak bercinta dengan Dia 

Thursday, 15 November 2012

na!!


Bismillah. Heyy assalamualaikum.
This is delayed post.

Buruk kan perangai. Aku tak tahu nak letak tajuk entry ni apa. Penulis hebat (mase kursus penulisan muda-muda dulu) ade berkata, setiap penulisan ada kelainan dan keunikan tersendiri, mungkin ni kut keunikan penulisan aku. Aku punya tajuk penulisan aku tersendiri. Kau orang ade ke buat tajuk macam ni kat belog kau orang? Xde kan. haha. Maka bagi memastikan aku terus kekal unik diharap janganlah kiranya sesiapapun meniru tajuk entry aku. Lol.

Anyway, aku nak ceritakan satu cerita. Sape nak dengar sila angkat tangan. Waaahhh. Yeahh. seronoknye macam kelas pedagogi lahh.  Ok. di petang hari yang hujan renyai-renyai ini, aku membuat kesimpulan bahawa adalah lebih baik kiranya aku menghapdate belog aku daripada aku menghabiskan masa dengan tidur atau apa-apa pun sebab orang kata tak baik tidur petang. Betul la. Nanti mesti mimpi pelik-pelik je. Walaupun aku sebenarnya ade banyak kerja belum settle tapi aku rasa gatal tangan nak menaip sebab biasanya aku dapat kekuatan bila menaip. Alaa, macam orang berdakwah la kononnya, lepas je abis bagi usrah kat hadek-hadek mesti rasa macam ade semangat datang dalam masa yang sama rasa iman meningkat tingtingtingting sambil rasa lagi dekat dengan Allah. tak caya cuba try bagi tazkirah kat seseorang dengan tulus ikhlasnye.hewhew. eh eh. Ok berbalik kepada cerita yang aku nak cerita tadi, macam ni ceritanya (eh lupe, dah dah turunla tangan tuu hikhik).

Ok. harini aku nak cerita kisah sedih. Sedih dan siriusly sedih.

Tapi, ntah kenapa, perkara yang sama berlaku, membuahkan perasaan yang berbeza. kadang-kadang sedih ada, kadang-kadang tiada rasa apa-apa. Hakikatnya iman yang mencetus perasaan.

Cenggini ceritanya.
Dulu masa muda-muda comel-comel riang ria di bangku persekolahan dulu, ustazah aku ada membebel pasal perhubungan. Aku tak ingat la camane tapi ayat dia lebih kurang cenggini la.
Lelaki dengan perempuan kalau tak ada apa-apa hubungan yang sah tak boleh bersentuhan. Kalau ade wuduk boleh batal wuduk. Bahkan ada hadithnya. (walaupun aku tak ingat, tapi takpe, aku dah googlekan khas untuk kau. Ye. Kau. Sweetkan aku?) ni hadithnya.

Daripada Ma’qil B. Yasar radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam bersabda: 
Terjemahan: Sekiranya kepala salah seorang daripada kamu ditusuk dengan jarum besi, itu adalah lebih baik bagi kamu daripada kamu menyentuh wanita yang tidak halal bagi kamu. (Hadis Riwayat ath-Thabrani, Mu’jam al-Kabir, 20/211-212, no. 486 & 487) 
Ok. berbalik kepada cerita sedih yang aku nak cerita tadi.

Hari tu aku ade seorang lelaki dan perempuan dating betul-betul depan aku. Aku tengok dia. Lelaki tu gelap. Perempuan tu sumpah cun. Waddehek! Eh. Bukan tu yang aku nak cer. Camni. Sekejap lepas tu, lelaki tu cuit hidung perempuan tu. Perempuan tu buat-buat tepis. Manja. Ah.

Dalam hati. Peh. Meluat giles. Pehlis la weh! Memula ni la ape yang terkeluar dalam otak aku.

Sejurus beberapa minit selepas itu, barulah hati sanubari bersuara. Bersyukurnya aku diberi hidayah dan dianugerahkan sahabat-sahabat yang mengkongkong mengawal aku dari buat benda yang tak elok. Ye lah. Mana taknyee. Aku kira kawan-kawan sangat membantu dalam menjadikan aku better la kan sebab tiap kali aku nak nakal-nakal sikit ade je yang sound mahupun membebel apekebenda ntah kau aku. Betol. Tapi Alhamdulillah la kan. at least aku jadi baik sikit dari jadi diri aku yang sebenar. Eh ape ni ape ni?

Dulu penah, aku ngan sorang budak lelaki atas hal apentah. Alaa. Ngadengade sikit je. Biaselah, perempuan mesti la interested to lelaki kan kan. ini hal di facebook. tetiba je aku dapat mesej begini dari seorang err ‘ukhti’ hekhek.
 salam dik..apa khabar iman? ade benda akak nk ckp kat adik ni, akak xtau cara mana nak tegur adik, mgkin ni je cara terbaik yg dpt akak buat tika kita berjauhan begini.... akak harap adik xterasa n trima dgn berlapang dada... akak sygkan akhwat n akak xnk antum buat kesilapan walaupun nampak kecik, tp sebenarnya besar n blh menjadi fitnah pd dakwah kite....akak harap sgt2 anti akan cube lebih menjaga pergaulan dilaman sosial mcm fb ni...kurangkan comment atau msg dgn lelaki yg bkn muhrim, sume ni blh menimbulkan fitnah adikku syg.... terutamanya dlm masjid attarbiah, semua org blh baca dik.... sume org akan anggap akhwat kite xmenjaga ikhtilat bile sesuka hati komen dgn lelaki siap ada bergurau, ketawa semua 2... andai ada perkara penting yg nk dibincangkan dgn lelaki, be profesional, ckp dgn tegas n xperlu la ade simbol smile, gurau2, gelak2 n lain2 lagi... cukuplah utk strgt 2 the poin....
akak harap sgt2 dik, berubahlah demi islam tercinta, bergaullah cara islam yg sebenar....sungguh, sgt dibenci oleh allah mereka yg memperkatakan apa yg tidak mereka kerjakan.... smg kite menjadi daie yg boleh menjadi contoh yg baik kpd org lain bkn memberi contoh buruk.....akak xmaksudkan akak sempurna, akak juga banyak khilaf, tegurlah akak, bimbinglah akak menjadi muslimah, mujahidah, daiyah, murabbiah yg benar2 beramal dgn Islam, bkn skadar dgn kata2 tapi juga dgn amal n niat....

omA! Sentap wei dapat mesej ni. Sukati aku la ni life aku, tak payah nak macam bagoss sangat der. 
Tapi…aku xcakap pun begitu. Sebenarnya jauh di sudut hati aku macam terase nak menyanyi lagu
bila kusedari diri disayangi.. blablaa. 
Justeru aku hanya mampu mengucapkan terima kasih(gaye ellycat), eh takk.
Anyway…kepada sepasang kekasih yang seorang mencuit hidung yang seorang lagi. mahupun mana-mana la kekasih yang saling menchentai kononnya dan nak bersama hingga ke syurga tu sampai bersentuhan tanpa hubungan tuu.

awak, awak.. aku tahu awak tahu apa yag awak buat tu salah.
Awak nak amcamana sekarang ni? Ishhh..

Aku ni bukan ape awak. Aku ta reti la nak tegur awak macammane. Huhu.
Aku tak reti la nak merangka kata-kata yang sweet.

Berubahlah awak, demi islam tercinta. 
(eh tercopy ayat di atas)

Anyway.
Awak, awak, dan awak, walau siapapuna awak,  nak Tanya . kalaulah konon-konon la awak adelah seorang makhluk keji dan jahat dalam dunia(walaupun sebenarnya anda paling baik hati sekali seantero dunia), kaedah teguran bagaimana yang awak paling bole terima untuk berubah menjadi makhluk yang kurang keji seterusnya ke tahap baik hati serta skema.? Huh awak? Boleh bagi jawapan? Saya nak belatih berdakwah ni!. Saye kan hustajah. An an. Kikiki.

Apekebenda ntah. ukhti tu tegur aku sampai aku rasa macam kena tembak secara bertubi-tubi tanpa pernah bertanya kat aku pun, cara teguran apa yang paling aku boleh terima. =='


Tuesday, 13 November 2012

yourellyhavetobe very very SETERONG!


Gila! Lupa diri apa?
Bismillah. Assalamualaikum

Di ipt.
Fuh, bukan main lincah sana sini. Pagi kat sana petang kat sinun.
Macam tak reti penat, sikit2 fikir hal ummat, syura, qadaya, nak tarik orang kepada allah.
Pengurusan masa? Boleh kata mantap. Zikir, mathurat, tadarus tak tinggal. Quran sentiasa di tangan. Mutabaah tak banyak yang merah.
Saqafah selalu usha, ditambah dimantapkan lalu disebarkan.
Muayashah. Walaweh. Semua orang ukhwah fillah kerana allah, buat apa pun sanggup demi akhwat terchenta!

Weyy!
jangan bebual. kalau betul nak jadi pejuang, bukan setakat di ipt. kat rumah juga harus mantap sekali. Tahu tak!

Apa? Kat rumah xboleh muayashah? Dah Berjaya sangat ke? Family tu bukan saudara sesama islam ke? Peringatan tu hanya orang terpilih je ke boleh disampaikan?
Apa? Kat rumah nape jadi manja dan sangat mengada-ngada?
Apaaa? Mutabaah ade bonus ke sesukahati ditinggalkan?
Apaa sey! Xjaga iman. Tak layak langsung menjadi murabbi!

Hey. Kalau macam ni la perangai, sampai bila pun kau tak maju tahu?

Berangan nak masuk syurga. Berangan nak syahid. Berangan nak jadi pejuang agama. Ptuih. Jangan bebual la.



Saturday, 3 November 2012

LoL~


Bismillah. Heyy assalamualaikum. Tok tok tok. Ketuk2 laman blog (sila ketuk screen laptop anda untuk sound effect. Lagi kuat ketukan, lagi menarik sound effect yang terhasil)
Muahaha!

Alhamdulillah. Nak tahu. Tadikan. Macam-macam terjadi. Sesuatu yang seriously tak pernah terjadi dalam hidup aku.

(amaran. Kisah ni panjang)

Starting di macam ni tau..(muka semangat nak cerita)
Kebelakangan ni aku banyak sangat buat dosa. Sampai aku rasa aku xlayak lagi hidup. Lepas buat dosa, pastu aku nangis sepuas hati, taubat taknak ulangi. Next aku terbuat lagi dosa. Dosa yang sama. Next aku menangis lagi sepuas hati. Aku solat taubat sampai basah telekung dengan air mata. Lepastu aku terbuat lagi dosa yang sama. Then, aku nangis lagi semahu-mahunya, berazam tak nak ulangi. Perkara tu berterusan sampai aku fed-up dengan diri aku sendiri.

Sesugguhnya solat itu mencegah fahsya’ dan munkar.

Ok! Aku solat. Aku cuba jaga solat aku dan tunai solat sekhusyuk yang aku mampu. Tapi tapi tapi, kenapa solat aku tak membantu langsung mencegah kemukaran? Adakah solat aku tak diterima??
Ok. Aku teringat pulak cerita ust aku. Mase dia nak tegur student yang merokok, dia nasihatkan supaya solat taubat dan doa sungguh-sungguh supaya diberi kekuatan untuk tinggalkan smoking tu.
Aku try buat benda yang sama. Doa sungguh-sungguh. Tapi tak menjadi. Aku sangat lemah dan tak kuat dengan dugaan semacam ini.

Jap.cerita ust tu bersambung sebenarnya. The next day, ust Tanya student tu. Dah buat belum apa yang saya pesan. Student tu cakap dah, tapi still dah dapat berhenti merokok dengan jayanya. Lantas,  Ust berkata,

 ouh, kalau awak dah doa bersungguh-sungguh tapi tak mampu lagi tinggalkan dosa, maknanya amal awak belum cukup kuat untuk jadi benteng dalam usaha nak tinggalkan dosa tu.

Ok. Aku buat benda yang sama. Aku pun buat denda diri. Dalam masa dua hari mesti katam 3 juz. And nak puasa berturut selama beberapa hari. Tapi nampaknya adoilah susah nak istiqamah buat benda baik ni kann. Omaigod!

Sampailah harini. Aku rasa dah teruk sangat aku tersesat dari jalan kebenaran. Dia macam ni tau sebenarnya(muka semangat sekali lagi nak cerita). Aku dah dengar berita kematian dua hari berturut-turut.

Hari 1: member sekelas aku punya roommate, punya sedara punya anak yang juga merangkap jiran kepada roommate member sekelas aku tu telah meninggal dunia akibat eksiden motorsikal dengan tragisnya. Member aku punya roommate pun agak trauma dan hiba.

Hari 2: senior aku opsyen sains yang telah lama mengidap leukemia pun telah meninggal betul-betul di pagi hari.

Aku tertanya-tanya. Mungkinkah di hari ketiga aku pula mencatat nama. Takutnya. Aku banyak dosa. Aku , takut kalau mati dalam suul khatimah( keadaan yang buruk) bau yang busuk, jijik, hina. Ditambah lagi dengan kesakitan sakaratul maut. Ouhh.

Betullah. Baru aku sedar. Rupanya aku telah dijangkiti wahan. (cinta dunia dan takut mati). Sesuatu yang tak sepatutnya berlaku. Sebab, ust kata,

Jiwa orang mukmin itu merindu dan menanti kematian dan perjumpaan dengan Tuhannya umpama sesekor burung yang terkunci di dalam sangkar, sentiasa merindu untuk terbang bebas.

Tapi aku. Hmm.
Ok.
Lepas tu.ni yang aku nak cer sangat sebenarnya. Something miracle. Ntah lah. Mungkin sebab adanya Allah sebagai tunggak kekuatan buat aku terus bertahan.

Memula aku rasa down giles. Aku sampai hampir berputus asa dari rahmat Allah. Tapi aku tetap laksana perintahNya. Tadi aku solat isyak berjemaah kat masjid. Bila balik bilik, tak semena-mena perasaan sedih, sebak, haru, pilu dan macam-macam lagi menghantui jiwa aku. Aku baca quran dan aku dapat interaksi yang menunjukkan ayat nazir(ancaman) dari Allah. Lepastu pulak ada ayat pasal kemaafan dan keampunan. Aku nangis. Ouh, Allah masih sedia menerima taubat aku. Ayat ni macam seolah-olah interaksi yang Allah hantar untuk aku. Hurm, Sepatutnya ayat Quran menenangkan kan. Tapi aku, masih tak rasa betul2 tenang. Aku baca quran sikit je tadi, dalam 1 ms je. Tapi sepatutnya ia sedikit sebanyak bawa ketenangan kan kan.

Aku pun ntahlah tak dapat nak ungkapkan macam mana. Rasa serabut. Jantung berdegup kencang sangat. Nafas tercungap. Gasping for air. Sejuk. Badan menggigil. Aku ambil wuduk. Dalam hati, ish kenapa perasaan lain macam sangat ni.

teringat cekmah pesan, bila semangat lemah, memang la syaitan dan makhluk lain mudah ganggu. Aku dah rasa lain macam. Lantas, apalaga, aku buat la macam yang cekmah pesan. Ambil air minum, letak sedikit garam dan kacau ikut putaran lawan jam, baca alfatihah sambil doa,

ya allah, jika ada kejahatan dalam tubuhku, keluarkan ia.

Aku minum la air jampi sendiri tu dengan harapan dibuang segala gangguan. Mungkin bacaan aku tak betul. So ia macam taka da effect apa-apa terhadap jiwa mahupun raga aku.

Orang putih kata,
Sleep and everything gonna be okay.

Maka aku pun siap la nak tidur dengan harapan Allah datangkan ketenangan dengan tidur. Sebab selalu kalau tensen memang aku tido. Tak tensen pun aku tido. Muahaha.
Tapi. Takde perubahan. Aku tak boleh tidur. Badan menggigil kesejukan walau kipas memang dah selowww. Pakai selimut macam tak lut. Jantung kencang macam lepas main squasy. Serabut. Bagai dilanda ribut(eh ternyanyi).
(Sepatutya ada meeting daurah kat bilik jqaf. Tapi aku malas nak gi sebab serabut giles otak. Member dah miskol beberapa kali. Sorry la beb)

Lepas tu, aku pun ambil inisiatif lain. Aku bukak bacaan rukyah kat handset, letak betul kat sebelah telinga. Peh. Macam-macam terjadi. Terus je air mata deras tak henti. Pastu masa tengah  bacaan tu aku macam kene rasuk. Aku sedar tapi macam spontan je aku buat semua tu. Aku cekik leher aku sendiri. Aku pukul-pukul dinding, tangan aku macam nak cakar orang. Pastu suara aku pun macam cek mah nak ngubat orang. Pastu kejap-kejap aku berubah suara lain. Pastu ketawa n senyum tiba-tiba. Aku dengar sendiri pun takut.. ntah la.
 Lepas tu aku terbatuk-batuk macam nak muntahkan sesuatu. Tapi tak ada apa-apa. Pastu aku nangis lagi. Air mata ni deras betul. Aku taktahu kenapa rasa macam sedihhh sangat, tanpa aku tahu sebab apa sebenarnya aku sedih? Adakah sebab dosa? Sebab berputus asa? Sebab apanye?

Beberapa puluh minit lepas tu(bacaan rukyah dah nak habis) barula aku tenang. Aku boleh ikut bacaan dalam hati. Air mata berhenti. Seriously rasa ketenangan tu macam tertiup dalam hati. Badan yg tadi menggigil sejuk giles tetiba bertukar normal. Jantung tak kencang dah. Macam tak ada apa-apa berlaku. Ish. Pelik la ohoi.

Pastu aku amek wuduk lagi. Dan call member. Beb meeting lama lagi x? perlu x aku datang?
Member kata “datang je la”
Ok. Aku menjawab ringkas dan apabila terfikir pasal betapa perlunya aku supaya sangat berkira dalam penggunaan credit,maka  terus meletakkan ganggang( walaupun hakikatnya handset manader ganggang, namun aku tak jumpa perkataan yang lebih sesuai untuk off call dlm bm)

Adoinye, masa meeting boleh pulak member tegur, ‘mata apesal bengkak?’ cheh!.  

Kesimpulannya, korang penah tak alami apa yang aku alami. Yang part macam kene rasuk tu. Aku tak kuat beb. Dah lah sesorang dalam bilik. Aku taktahu nak buat apa. Ouhh. Aku ingat aku dah tak waras tadi.
Anyway, Alhamdulillah ala kulli hal.

Saturday, 27 October 2012

tip keberjayaan aku selama ni.

Assalamualaikum. 
Semoge sentiasa dalam rahmat Allah.
Nak share input yang aku dapat suatu ketika dahulu. Masetu aku jadi antara pelajar kategori gagal 3 subjek untuk spm so that aku tergolong dalam peserta tazkirah. Masetu kesian la mak aku n abah aku kene datang sekolah ikut program peserta tazkirah. Spesel utk student yang memerlukan bimbingan dan perhatian lebih.

Dia macam ni tau ceritanya. Aku tak gagal 3 subjek tapi sebenarnya aku tak amek 3 subjek sebab demam campak. The next week mase aku datang sekolah untuk perjuangkan exam aku, ade cikgu yang sweet kata ‘xyah la amek exam’ aku pun ‘ok’. kalau la aku tahu resultnye akan jagi G. seriuslah aku berjuang hingga ke titisan peluh terakhir untuk amek exam tu tahu? At least resultnye mungkin 2G 1d ke. Haha.

Tapi tak pe. Ditakdirkan ade tersenarai student 3G, so aku join program ‘muzakarah’ . dalam program tu, memang ade slot nangis2 penyesalaian sebab dapat gagal serta tak dilupakan slot aku janji bersama mak n abah la untuk belajar sungguh2 la kirenya. Tak tak. Aku redha. Sebab slot tu sweet beb!muahaaha.

Tapi bukan tu yang aku nak cerita. Tak sweet langsung. Aku tak patut ceritakan perkara sedemikian, aku tak nak korang nangis dengar cerita aku yg tak suweet. Aku kan sweet.

So,dengan suweetnye aku nak share input yang aku dapat.

Tahukah anda? Untuk lulus dengan cemerlang dan penuh bergaya dalam exam, ada satu perkara yang mungkin anda tak tahu.
Biasa orang akan cakap, tipsnye mestila belajar bersungguh-sungguh, tak study last minit dan sebagainya lagi jawapan yang skema.

Ni aku nak bagitahu satu rahsia. Sebenarnya. Itu semua tak menjamin beb. maksud aku, bukan tu semua yang menjamin keberjayaan kau dalam exam beb.
Ni yang pentingnya
Kaf, ba, ro, kaf, aif, ta, alif, nun. KEBERKATAN!. (betul ke aku eja)

Ye, keberkatan beb. kalau ko belajar pulun habis, pastu kau sengaja biarkan roommate tertido lena sebab tak nak markah dia lagi tinggi dari markah ko. Ni semua akibat dengki kesumat di dalam hati, tak berkat beb! kau sepatutnya cepuk member kau dengan ucapan
 jum study dengan gigih bersama-sama. 
Betul beb. dengar cakap aku ni.

Kalau kau ade soalan contoh last year tapi sengaja tak nak bagi sesiapa pun tengok waima mak ko sendiri pun kau rahsiakan sehingga mak kau berasa sangat curiga dan penuh tanda tanya walaupun mak ko tak amek pun exam tu. Lu piker balik la beb!

Tak pun kau ikut contoh watak jahat dalam cerita 3idiot tu,  kau sengaja letak majalah porn dekat bilik member2 sebab nak bagi mereka terganggu emosi dan rohani agar mereka meninggalkan pilihan untuk study dengan gigihnya, di samping membantu menggelapkan hati mereka menyebabkan hati naluri mereka gelap dengan dosa. 

Sebab kan ilmu tak menerangi ahli maksiat. 
‘Al ilmu la yahdi ilal maasi”
Tu semua tak menjamin keberkatan kau beb.

Kesimpulannya. Markah kau, result kau, kalau tinggi tapi tak berkat. Hmmm, sia-sia beb. serius aku cakap. Sama-sama sucikan hati beb. Solat taubat beb. Ikhlaskan diri beb. Allah dah beri keputusan. Allah dah tahu keputusan kau awal2 lagi. Allah Cuma nak tengok usaha kau je.

  • Boleh jadi, harini kau gi tolong ajar adik ko spm, Allah suka lantas menghadiahkan result yang gempak dalam exam ko sendiri.
  • Boleh jadi kau tolong orang buta lintas jalan(sikit2 bagi contoh ni) dia doakan kau sampailah kau jawab exam dengan mudahnya.
  • Boleh jadi kau stay up tolong mak kau buat eseimen, kof kof. Allah redha dan ditakdirkan soalan exam tu masuk betul2 apa yang kau baca dan yang kau ingat je. (mudah-mudahan lah ye)

Haha. Entry menyedapkan hati.
Dah tu je. Aku tak tahu nak merepek ape lagi. malam tadi stay up sebab tolong mak buat esaimen. Due date harini. So, 12 tengah malam ni dah tutp la kut. Tapi kitorang pulun buat malam tadi sebab abah kata hari ni nak pegi Melaka. Kalau dah berjalan mane la sempat nak buat esaimen lagi kan. Kami pun pulun la. Semalaman tak tido.
Tapi tiba-tiba pagi2 abah cakap gi Melaka esok je lah!.
==!
Sweet kan abah... ...

k. dah lah, assalamualaikum(jawab la jawab la)
Selamat hari raya haji (walaupun sambut raya hari sehari je. Tapi xpe lah, tak la lambat sangat aku wish. Apa? Ko tak yah nak jaki lah. Ade masalah ke? Huh? Ape? Nak gaduh ke? Huh? Ingat aku takut ngan kau? Huh?huh?)

Tuesday, 23 October 2012

keluarga aku best!

Assalamualaikum
Harini aku nak memperkatakan tentang sesuatu yang sangat sweet.

Sangat sweet sampai pasti ade yang akan memuncungkan mulut seakan-akan duckface kerana kecemburuan yang melanda.
Sangat sweet sehingga pasti ada yang termuntah hijau kalau tak biasa kerana rasa janggal dan meremang bulu roma.
Sangat sweet sampailah korang rasa naakk sangat berada dia kasut aku. (maksud aku, berada di tempat aku)
Sangat sweet sampai orang yang tak melaluinya akan menangis penuh hiba mengenangkan nasibnya yang tak sesweet nasibku.
Kikiki.

Ceritanya macam ni tau! (muka semangat)
Masa tu sehari sebelum raya. Biasalah kalau dah nama pun bulan ramadhan kan. Mestilah bangun pagi qiam pastu tolong2 sediakan sahur, pastu melantak puas2 bersama keluarga pastu kemas-kemas basuh pinggan serba serbi pastu  tunggu subuh pastu solat subuh pastu ngaji sikit blablabla. 
Sesudah itu pula tv 9 dipasangkan di kaca tv untuk menonton dan mendengar ceramah dalam tajuk ‘tanyalah ustaz’ yang bersiaran setiap hari jam 7. (eh terbuat iklan pulak).

Tiba-tiba. Kepelikan telah melanda. Aku tetiba rasa tak sihat pening kepala kebas-kebas badan dan mual nak muntah loya-loya. Seperti biasa lumrah dunia bila perkara sebegini melanda pastilah aku merehatkan diri dengan cara berbaring penuh lepak dan menidurkan diri dengan manjanya. Kan kan.
Kepeningan itu terus melanda dan manjadi-jadi sehingga tengahari itu suhu badan menjadi sangat panas namun aku memerlukan selimut yang agak tebal untuk menutupi seluruh tubuh yang menggigil kesejukan.
Aku pun tartanya-tanya dosa apa yang telah aku lakukan sehingga ditimpa penyakit begini namun jauh di sudut hati aku tetap redha dan menyakini bahawa AllahuRabbi sedang menguji untuk mengampun dosa dalam diri. 

Lepas tu kan.
Mak, abah, kakak dan tiga orang adik aku semua pun perasan keadaan ini. Mereka kelihatan sungguh cemas dan risau. (kiki, over ke cerita aku? Xkan!)

Emak pun mengurut kepala hotak aku yang selalu pening. Tak dilupakan minyak angin cap apentah dilumur sampai kat rambut sekali seolah-olah tu minyak rambut pulak rasanya.
 Adik perempuan aku pulak pegi ambil alovera belakang rumah, pun sama dilumurkan ke dahi aku dengan harapan mampu mengurangkan suhu kepanasan darjah celcius yang melanda. Walaupun akhirnya kulit alovera yang bersepah-sepah kat atas kepala aku.
Abah aku pulak risau benar sampai kedengaran suaranya meluahkan cadangan hendak mengantar aku berubat ke tukang urut apentah. Tak dilupakan dialah jugak orangnya yang menyuruh aku berbuka puasa kerana melihatkan keadaanku yang sungguh tak larat seperti warga emas yang keletihan. Kalau tak silap abah jugaklah yang telah berjaya mendapatkan kelapa depan rumah dengan penuh bergaya untuk aku minum airnya sebab orang kata air kelapa bagus untuk sejukkan badan.
Adik aku, yang paling cepat meghulurkan bantuan apabila aku meminta. Dipinta air, dibawakan berjenis air termasuklah air asam jawa dan air kelapa sekali. Aku tak tahulah kesinambungan percampuran antara air kelapa dengan air asam jawa dan kesan saintifiknya apabila bergabung dalam perut.
Kakak aku, paling semangat bawa aku pergi klinik yang sampai ke senggaragpun di dapatinya tidak ada mana-mana klinik yang buka lantaran masing-masing doctor mahupun jururawat sudah tentunya sibuk menyediakan makanan berbuka di ketika ini. Akhirnya, kedai runcit tepi jalan disinggahnya dan beberapa jenis ubat menraik dan pelbagai warna diberikan pada aku. Pada sebelah malamnya dia lagi sekali bawa aku ke klinik, di samping membelikan aku sepasang stokin sebab aku kesejukan kat klinik tu.
Tak dilupaka adik lelaki aku yang sorang lagi. Yang sama-sama teman ke klinik. Telah menumpangkan riba untuk aku baring dan menyediakan perkhidmatan urut kepala serta dialah jugak yang tolong aku masa aku termuntah kat dalam kereta tu. 

Keadaan menjadi baik setelah keesokan harinya. Mungkin keadaan aku demam yang nampak seperti teruk macam kene H1N1, buatkan diorang risau. Walaupun aku mengakhiri ramadhanku tahun ni dengan keadaan yang agak tak best. Tapi aku tahu ada hikmah disebaliknya dan buat aku sedar betapa sweetnya family yang aku punyai dan sudah tentu aku tak mendapat family sesweet ini. 

Andai apa-apa berlaku, aku akan ingat balik benda ni. Sebab. Bila aku memerlukan bantuan, ye, aku tahu family aku yang ada di situ=)

Sweet kan family aku. Mak & Abah. Kakmimi. Yaya. Kamil. Wani. Luqman. =) I leviu bebeh.

Cemburu? Hidup xsehappy aku? Nope bro. allah maha Adil. Kau ada kawan2 yg best. Kalau x, kau mesti ada harta yang best. Kalau xmesti kau ade ape2 yg best, yg org lain xade. kau ade kepercayaan. Believe in me bro. allah sangat adil. maha adil. (xperlu cemburu dengan aku)...    


bersyukur akan ditambah nikmat =)